Verdenskrig mot virus

Når de rike land hjelper de fattige land så hjelper de seg selv, sier FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIRUS er så små at man må bruke et elektronmikroskop for å få øye på dem. Skadene de kan forårsake er så store at de vanskelig lar seg beskrive i ord og tall. Det opptar hele verden akkurat nå.FN har tatt en sjanse. De har varslet at en influensa-epidemi, en pandemi, vil ramme verden. De har sagt at det ikke er spørsmål om en slik pandemi vil komme, bare om når. Men de vet ikke hvor farlig dette pandemi-viruset vil bli. Det eksisterer ikke, det kan foreløpig ikke studeres i elektronmikroskopet.Et virus er en enkel organisme. Det defineres gjerne etter virkningen det har på mennesker og dyr, som en sykdomsfrembringer. Fugleviruset har lenge vært verdens mest omtalte virus. Det kalles H5N1. Nå går verdens helsemyndigheter til full krig mot det.

DET BETYR at FN tar nok en sjanse. H5N1 er ikke pandemi-viruset. Men det kan endre seg og bli det. Det kan bli kilden til en katastrofe verden aldri har sett maken til. Derfor må krigen mot H5N1 og beredskapen mot det ukjente viruset bli global, sier FN. Det er et slags pokerspill. Som dreier seg om milliarder av kroner. FN har bedt alle land i verden om å bygge opp et forsvar mot pandemien. Det skal utarbeides nye beredskapsplaner, bygges opp lagre med medisin og bestilles vaksine. Det har allerede kostet milliarder av kroner. Det er en slags fryktens pris. Men det er bare de rike land som har råd til å betale. En pandemi vil ramme de fattigste hardest. Nå ber FN de rike å hjelpe de fattige. Både med krigen mot H5N1 og med beredskapen mot den varslede pandemien.

FUGLEVIRUSET dreper nok en gang fugler i Kina og Vietnam. Det er en ny bølge. H5N1 har egenskaper som andre fuglevirus ikke har hatt. Det har spredd seg til vill fugl. Det har satt ny rekord i spredning, fra Asia til Europa. Kampen mot det har allerede kostet milliarder. Nå skal krigen trappes opp. H5N1 har til nå drept 64 mennesker, de fleste i Vietnam. Alle de døde har vært i kontakt med fugler smittet av viruset. H5N1 er fortsatt en fuglesykdom som svært sjelden smitter over til mennesker. Det er de fakta verden ser. Foreløpig.Noen forskere sier det nye ved H5N1, agressiviteten og den omfattende spredningen, tyder på at det snart vil endre seg, bli et nytt virus som er i stand til å smitte mellom mennesker. Andre sier det motsatte. H5N1 har eksistert i mange år. Det betyr trolig at det ikke vil endre seg. Det er hos fuglene det kan bruke sine nye egenskaper, og det er hos dem de har funnet seg til rette, hevder de.

KRIGEN mot fugleviruset dreier seg om livsbetingelser, både for kyllinger, bønder, arbeidere, private næringsdrivende og storindustri. Den krigen er her allerede. Den er på vei til Midtøsten og Afrika, til land som ikke har råd til å kjempe i den. FN sier nå at en seier over H5N1 kan være den eneste måten å stoppe pandemien på. Men det haster, milliardene må legges på bordet umiddelbart. Og det de rike land nå må forstå, sier FN, er at ved å hjelpe de fattige hjelper de seg selv. Det FN egentlig gjør, er å håpe på det beste og forsøke å hindre det verste. Håpet er en mild pandemi. En slik vil, i verste fall, kreve om lag sju millioner menneskeliv. Hvis H5N1 blir i stand til å smitte mellom mennesker, så vil det trolig miste mye av sin farlighet. Det mener de fleste eksperter.

MEN DET FN også ser, er at H5N1 er tilnærmet ustyrlig, og at det stadig dreper mennesker. Over halvparten av de som smittes dør. Og de som dør er hovedsaklig barn og unge voksne. Og akkurat det har verden sett tidligere, under spanskesyken i 1918. Hva skjer om H5N1 gjør det samme, med det meste av sin dødlighet og smitte-evne i behold? Det er den tanken FN ikke tør la være å tenke. Verdensbanken har regnet ut hva en slik pandemi vil koste, både i tap av menneskeliv og i penger. Tallene er enorme, men de er høyst usikre. Grunnen til det kan sammenfattes i et eneste spørsmål: Hvordan vil hver og en av oss reagere når vi tror at det å være sammen med andre mennesker er det samme som å begå selvmord?