Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdenslederne fordømmer Nord-Koreas rakettprøveskyting. Selv kaller de den en suksess

Anses å være diktatorstatens test av Donald Trump. 

BEKREFTER PRØVESKYTING: Statlig nordkoreansk TV kaller i dag rakettprøveskytingen for en suksess. Her følger sørkoreanske passasjerer nyheten nøye. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji     TPX 
BEKREFTER PRØVESKYTING: Statlig nordkoreansk TV kaller i dag rakettprøveskytingen for en suksess. Her følger sørkoreanske passasjerer nyheten nøye. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji TPX  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet) : Nord-Koreas prøveskyting av en ballistisk rakett mot Det japanske hav i dag fordømmes av ledere fra hele verden.

Selv kaller diktatorstaten prøveskytingen for en suksess.

I en uttalelse på den statlige tvkanalen KCNA bekrefter de at de har avfyrt en ballistisk rakett.

I meldingen heter det at formann Kim Jong Un overså prøveskytinegn av Pukguksong 2, en ny type strategisk våpen som kan brukes til å frakte atomstridshoder.

Ifølge KCNA ble den avfyrt i en høy vinkel for å ta hensyn til nabolandenes sikkerhet, skriver Reuters.

Landet i havet

Sørkoreanske myndigheter meldte tidlig søndag at missilet, som har en rekkevidde på mellom 1000 og 3000 kilometer, ble sendt opp litt før klokka åtte søndag morgen lokal tid fra flybasen Banghyon, skriver NTB.

Raketten var rettet mot Det japanske hav og fløy om lag 500 kilometer før den landet i havet mellom Nord-Korea og Japan.

Den ble avfyrt mens Japans statsminister Shinzo Abe er på besøk i USA, og under en felles pressekonferanse med Donald Trump lørdag, fikk han full støtte fra den amerikanske presidenten.

- Jeg vil bare at alle skal vite at USA står 100 prosent bak vår allierte, Japan, sa Trump.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet skriver i en uttalelse at prøveskytingen har til hensikt å dra oppmerksomhet til nordkoreas våpenkapasitet.

De skriver videre at det også trolige er en bevisst provokasjon for å teste responsen fra USAs nyvalgte president Donald Trump.

Fordømmes av NATO

Blant dem som fordømmer testen er også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges utenriksminister Børge Brende.

- Jeg fordømmer Nord-Koreas utskyting av en ballistisk rakett. Dette er et ytterligere brudd på flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, sier Stoltenberg i en uttalelse i dag.

NATO-lederen mener bruddene på resolusjonene svekker sikkerheten både i regionen og internasjonalt.

- Nord-Korea må avstå fra ytterligere provokasjoner, stanse alle utskytninger av ballistiske raketter og avslutte alle rakettprogrammene en gang for alle, slik sikkerhetsrådet krever, heter det i Stoltenbergs uttalels

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media