«Verdensmaktenes ledere risikerer de å få blod på hendene»

Annan med skarp advarsel om Syria foran dagens krisemøte i Genève.

KRISEMØTE: I dag møters stormaktene i Genève i Sveits for å forsøke å finne en løsning på krisen i Syria. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTBSCANPIX
KRISEMØTE: I dag møters stormaktene i Genève i Sveits for å forsøke å finne en løsning på krisen i Syria. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN-utsending Kofi Annan advarer mot at dersom man ikke klarer å finne en løsning på den voldelige konflikten i Syria, så kan det bryte ut i en voldsom internasjonal krise som kunne utløse mer vold i regionen og skape en ny bølge av terrorisme.

- Historien vil dømme oss alle hardt dersom vi ikke klarer å finne en løsning i dag, sier Annan ifølge nyhetsbyrået AP.

- Ved å møte opp her i dag ser det ut til at verdenslederne ønsker å vise besluttsomhet, men kan de følge det opp, sier Annan.

Krisemøte Lederne i verdens stormakter møttes i dag i Genéve for å delta i et krisemøte om Syrias framtid.

Men allerede før møtet ble satt virket møtet å være dømt om å mislykkes.

Det store spørsmålet er om USA og Russland klarer å enes over hva som skal bli Syrias president Bahar Assads skjebne.

Så langt har Russlands ønske om å beholde sin siste allierte i midtøsten kollidert med USA og andre vestlge makters håp om å bytte ut diktatoren Assad og innføre demokrati.

Russland uenig Bare noen dager siden virket Annan sikker på at man kunne komme til en løsning, men så lenge Russland ikke ønsker å avsette Assad ser det ut til at den planen kan gå i vasken.

- Slik det har gått hittil har vi ikke maktet å hjelpe noen som helst. La oss bryte dette mønsteret og bli til nytte, uttalte Annan.

- Verdensmaktenes ledere har et direkte ansvar for å få slutt på konflikten i Syria, sier Annan ifølge NTB.

Hvis de ikke blir enige om et forslag til løsning, risikerer de å få blod på hendene, mener han.

Annan tilføyde at det er det syriske folket som vil bli de virkelige ofrene, hvis stormaktene ikke greier å bli enige seg imellom.

Advarslene kom under et møte i Genève i Sveits lørdag, der stormaktene skulle forsøke å redde Annans fredsplan for Syria.

Observatører ut? FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier ifølge den britiske utenriksministeren William Hague at hvis krisen i Syria ikke snart blir løst, kan det bli nødvendig å trekke FN-observatørene ut av landet.

Russland ser optimistisk på utsiktene til enighet.

Men amerikanerne var mer betenkte foran innledningen av møtet lørdag, og sa at det fortsatt er «uenighet og problemer» mellom dem og russerne.

Samtidig raser konflikten videre, og over 230 mennesker skal ha blitt drept i voldshandlinger i Syria torsdag og fredag.

- Det er fortsatt svært vanskelig å se for seg noen enighet om Syria, sa den britiske utenriksministeren William Hague ifølge nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Han ba Russland og Kina om å slutte seg til en vestlig plan om en politisk overgangsprosess i landet.

«Gode utsikter» Hagues russiske kollega Sergej Lavrov sa etter et møte med sin amerikanske kollega Hillary Clinton i Moskva fredag kveld at det var gode utsikter til framgang på Genève-møtet.

- Vi har en veldig god sjanse til å finne felles grunn, framholdt han.

Lavrov mente å ha merket seg en tendens til endringer i amerikanernes grunnholdning.

USA vil kanskje ikke lenger fastholde et uttrykkelig krav om at den syriske presidenten Bashar al-Assad må gå av, sa den russiske utenriksministeren.