Verdensmann fra Verdal'n

Navn: Nils Nordberg Alder: 58 Yrke: Krimkonge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Visste du ikke bedre, skulle du tro at Nils Nordberg var født i strøket rundt Sankthanshaugen. Han snakker et soignert og ytterst korrekt riksmål, og du kan ikke i den svakeste diftong ane at han er født og oppvokst i Lottobygda Verdal. Men straks han møter en sambygding, er dialekten tilbake, sterk og uforfalsket. Heller ikke i hans engelske uttale er det lett å ane utenlandsk aksent. Med andre ord: Han er også en språklig perfeksjonist. Og så har han et organ så velmodulert, at selv «Poprush» i NRK P3 bruker ham.
  • Nå er han bokaktuell med «Døden i kiosken. Knut Gribb og andre heftedetektiver» på Bladkompaniet. I forordet skriver han at «noen vil utvilsomt mene at de får vite mer om Knut Gribb og hans gelikere enn de noensinne ønsket å vite. Helt greit. Men jeg har ikke kunnet motstå lysten til å skrive en bok for slike som meg selv, vi som vet at få kunnskaper gir større gleder enn dem man absolutt ikke trenger.»
  • Denne advarselen til tross: Nordberg har begått et forskningsarbeid det står respekt av, på samme måte som hans studio for mystikk og mørke gjerninger har fått status som lørdagsritual hos oss radiomane. Eneste skår i gleden er at det ikke også går på NRK P2. Også internasjonalt er Nordberg kjent og anerkjent. Han har i 20 år vært eneste norske medlem av «Baker Street Irregulars» (oppkalt etter gateguttene som hjalp mesterdetektiven med etterforskningen), den mest anerkjente Sherlock Holmes-foreningen, som møtes årlig i New York på Holmes' fødselsdag 6. januar. Den har fått psevdonymet «Sigerson the Norwegian», det alias Holmes selv tok etter at han var erklært offisielt død og reiste verden rundt som norsk oppdagelsesreisende for å oppklare en sak.
  • Han er president i Riverton-klubben som han startet sammen med blant andre André Bjerke og Gerd Nyquist. Han mister aldri nattesøvnen av å lese om, skrive og instruere om grusomme mord og drap. Derimot blir han skremt av nyhetene i radio, fjernsyn og aviser. Krim blir en motvekt til den skremmende, kaotiske virkeligheten. Der er det forskjell på godt og ondt, og dessuten oppklaring og forløsning.
  • Hverdagen er også trist og vond i NRK for tida, innrømmer han, men han gleder seg til nyåret hvor han blant annet skal i gang med en ny Knut Gribb-serie, skrevet av blant andre Gunnar Staalesen og Reidar Anthonsen, Dagbladets gamle «Satyr», som er still going strong. Og han ser i dag at «Paul Temple og Gregory-saken» som ble sendt i 1952 var helt avgjørende for hva han er i dag.