- Verdensøkonomien står på kanten av stupet

Storbritannias statsminister ser avgrunnen etter blodrød dag på verdens børser.

BLØR: Fredag morgen er det klart at verdensøkonomien fortsetter å blø. I Seoul var Kospi-indeksen ned 4,35 prosent ved lunsjtider, og i Taiwan var nedgangen 3,79 prosent. I Australia var aksjekursene på børsen i Sydney ned 1,08 prosent, i Hongkong 1,81 prosent og i Shanghai 0,46 prosent. Her fra Korea Exchange Banks hovedkvarter i Seoul fredag morgen. Foto: AP/SCANPIX
BLØR: Fredag morgen er det klart at verdensøkonomien fortsetter å blø. I Seoul var Kospi-indeksen ned 4,35 prosent ved lunsjtider, og i Taiwan var nedgangen 3,79 prosent. I Australia var aksjekursene på børsen i Sydney ned 1,08 prosent, i Hongkong 1,81 prosent og i Shanghai 0,46 prosent. Her fra Korea Exchange Banks hovedkvarter i Seoul fredag morgen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Børsene over hele verden raste i går. I natt dundret Wall Street til bunns, og finansnettstedet Marketwatch kalte dagen for et «blodbad». Torsdag stupte Dow Jones-indeksen på New York-børsen 3,51 prosent, og i Europa var det et fall på rundt 5 prosent på alle børsene.

Fredag morgen er det klart at verdensøkonomien fortsetter å blø. I Seoul var Kospi-indeksen ned 4,35 prosent ved lunsjtider, og i Taiwan var nedgangen 3,79 prosent. I Australia var aksjekursene på børsen i Sydney ned 1,08 prosent, i Hongkong 1,81 prosent og i Shanghai 0,46 prosent. I Tokyo var børsen stengt på grunn av helligdag.

Ifølge NTB skyldes kursraset frykt for at verden er i ferd med å gli inn i en ny dyp økonomisk krise etter at sentralbanken i USA varslet svak vekst i USA framover, og etter at europeiske politikere ikke synes å få grep om gjeldskrisen i Hellas og Italia.

- På kanten av stupet Torsdag kveld advarte Storbritannias statsminister, David Cameron, om at verdensøkonomien nå snart står på kanten av stupet («staring down the barrel»). Han mener verdensøkonomien nå er truet på grunn av eurolandens manglende evne til å stablisere deres egen valuta, skriver The Guardian.

I et brev til 17 EU-ledere skrev Cameron at han er bekymret over helsetilstanden til verdensøkonomien og advarte mot å «kicking the can down the road».

- Vi står ikke enda å ser ned i stupet, men mønsteret er allerede klart, sa Cameron torsdag kveld. Han mener det vil bli vanskelig å redde verdensøkonomien.

- Veksten har stoppet - Veksten i Europa har stoppet opp. Veksten i USA har stoppe opp. Jordskjelvet i Japan og høye gass- og oljepriser hemmer veksten. Men først og fremst sliter vi fortsatt med konsekvensene av finanskrisen i 2008, sa Cameron ifølge The Guardian. Videre sa den britiske statsministeren at «problemene i euro-landene nå har blitt så store at de truer hele verdensøkonomien».

- Eurolandene må handle raskt for løse denne krisen. De må implementere det de har blitt enig om og de må demonstrere at de har den politiske viljen til å gjøre det som er nødvendig, sa Cameron.

Markerer avstand til EU The Guardian skriver videre at Cameron ved å skrivet brevet viser avstand til de andre EU-landene. Brevet, som skal sette agendaen for det neste G20-møte i Cannes i november, markerer et «stort skifte i britisk diplomati», skriver The Guardian.

«Det er helt enestående for en britisk statsminister å alliere seg med samveldeland utenfor EU (blant andre Canada og Australia) og advare EU-landene», skriver The Guardians journalister.

ADVARER: Torsdag kveld advarte Storbritannias statsminister, David Cameron, om at verdensøkonomien nå snart står på kanten av stupet («staring down the barrel»). Han mener verdensøkonomien nå er truet på grunn av euro-landens manglende evne til å stablisere deres egen valuta, skriver The Guardian. Foto: AFP/SCANPIX
ADVARER: Torsdag kveld advarte Storbritannias statsminister, David Cameron, om at verdensøkonomien nå snart står på kanten av stupet («staring down the barrel»). Han mener verdensøkonomien nå er truet på grunn av euro-landens manglende evne til å stablisere deres egen valuta, skriver The Guardian. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer