UTPRESSING: Interpol mener utpresserne blant annet har holdt til på såkalte callcenter på Filippinene. Foto: Interpol
UTPRESSING: Interpol mener utpresserne blant annet har holdt til på såkalte callcenter på Filippinene. Foto: InterpolVis mer

Verdensomspennende sexutpressingsliga avslørt

Lurte menn verden over til å tro at de snakket med unge kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Interpol og filippinsk politi har pågrepet og siktet 58 personer for å være involvert i et enormt globalt sexnettverk på Internett.

Ofre rundt om i verden ble lokket til å legge ut seksuelt eksplisitte bilder eller videoer av seg selv på internett, før de ble utsatt for utpressing for tusenvis av dollar, ifølge Interpol og filippinsk politi.

- Dette utpressingsnettverket er massivt. Forbrytelsene er ikke begrenset til ett land, og det er heller ikke ofrene, sa direktøren for Interpols senter for digitale forbrytelser, Sanjay Virmani, på en pressekonferanse i Manila fredag, skriver NTB.

Utpressingen har, i store trekk, foregått ved at utpresserne har posert som attraktive unge kvinner som har søkt kontakt med folk på Facebook eller andre sosiale medier. I etterkant av samtalene har ofrene blitt truet med at opptak og bilder skulle offentliggjøres, hvis de ikke betalte summer i størrelsesorden 500 til 15 000 dollar.

Et av ofrene er skotske Daniel Perry (17). Han tok sitt eget liv, etter at han ble lurt til å tro at han snakket Skype med ei jevnaldrende jente på Skype og senere utsatt for utpressing.

PÅGREPET: 58 personer er pågrepet. Foto: Interpol
PÅGREPET: 58 personer er pågrepet. Foto: Interpol Vis mer

Ligaen mistenkes også for å ha tvunget barn til å ta nakenbilder av seg selv.

Etterforskningen har fått kallenavnet «Strikeback», og Interpol og lokalt politi slo til onsdag og torsdag i fire forskjellige byer på Filippinene.

Det er ikke klart om alle de pågrepne er filippinere, men myndighetene understreker at Filippinene ikke er senteret for nettverket, bare at etterforskningen har tatt utgangspunkt i Filippinene.

Interpol har identifisert ofre i Storbritannia, USA, Indonesia, Filippinene og Singapore, og mulige ofre i Australia, Korea og Malaysia.

BESLAG: Politiet har tatt beslag i en rekke PC-er. Foto: Interpol
BESLAG: Politiet har tatt beslag i en rekke PC-er. Foto: Interpol Vis mer