Verdensperla uten norske turister

- De er vel på øyene, sier restaurantmann George. Men han smiler igjen etter en katastrofesommer i fjor.

NÆRMER SEG: Restauranteier George Takis er fornøyd med at det nærmer seg normale tilstander igjen, men venter fortsatt på nordmennene. Reporter: Øystein Andersen. Video: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

ATEN (Dagbladet): - Takk og pris, det nærmer seg normale tilstander igjen. I fjor var det ingen turister her. Noen naboer kom innom, det var et fryktelig økonomisk år.

Vi treffer en blid hovmester og altmuligmann på klatreetappen opp til verdensarvens seierspall Akropolis. George Takis har jobbet her på Restaurant Efcharis i ti år og bor i Aten.

Ikke noe har liknet på skrekkåret 2020. Nå er det folkeliv inne og utenfor restaurantene og turistbodene langs Akropolis-stien.

PARTHENON: Det verdenskjente, snart 2 500 år gamle søylebygget oppe på Akropolis med utsikt til havet og havnebyen Pirues rett bak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
PARTHENON: Det verdenskjente, snart 2 500 år gamle søylebygget oppe på Akropolis med utsikt til havet og havnebyen Pirues rett bak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Vi håper å komme opp i 50-60 prosent omsetning av det siste normalår i 2019. Så satser vi på at det blir normalt neste år igjen, forteller George innimellom forklaringer om menyen til potensielle gjester på fortauet.

Og noen skandinaviske kortord med et smil til oss: Takk og mycket bra.

- Nordmenn på øyene

- Jeg har noen norske og svenske venner. Men jeg har aldri sett dem her i Aten. De drar til øyene, sier han på engelsk.

- Er du vaksinert?

- Ja, du må være vaksinert for å jobbe på restaurant og med turister og publikum, forklarer han.

TILBAKE ETTER KATASTROFEÅRET 2020: Restaurantmannen George Takis har et våkent øye for turister på vei opp eller ned fra Akropolis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
TILBAKE ETTER KATASTROFEÅRET 2020: Restaurantmannen George Takis har et våkent øye for turister på vei opp eller ned fra Akropolis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Det samme fortalte restaurantfolk og drosjesjåfører på turistøya Rhodos.

Dagbladet tok en dag i storbyen for å se og høre hvordan dagliglivet fungerer med de nye corona-lettelsene innen EU/EØS.

Størst etter Spania

Etter Spania (en million norske gjester i 2019), er Hellas det store norske turistmålet i Sør-Europa med 400 000 norske turister før corona-bråstoppen.

Rundt 3,7 av Hellas' 11 millioner innbyggere bor i Aten.

Vi tar toget fra flyplassen til Monastriaki stasjon, 40 minutter unna. Både på flyplassen og på toget bruker ansatte og reisende munnbind, som de gjorde innendørs på restauranter, hotell og drosjer på Rhodos dagene før.

Munnbind-disiplinen er åpenbart god i turistavhengige Hellas.

På torget i Monastriaki ser vi de ikoniske Akropolis-søylene på fjelltoppen der oppe.

- Viktigste historiske sted

Reisebok-bibelen Lonely Planet etterlater ingen tvil i sin beskrivelse av Akropolis i lommeversjonen om Aten:

«Akropolis er det viktigste eldgamle stedet i den vestlige verden, symbolet på sivilisasjonen».

BILDEBLINK: Knapt noen unngår å bli tatt bilde av eller ta egen selfie foran de ikoniske søylene på Akropolis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
BILDEBLINK: Knapt noen unngår å bli tatt bilde av eller ta egen selfie foran de ikoniske søylene på Akropolis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

På tette salgssteder de 20 minuttene å gå opp, er det også munnbind-disiplin.

Det er en halvtimes kø foran billettlukene allerede før klokka 11 på formiddagen.

Og telling av antall turister på vei ut før nye slipper inn på det flere dekar store området.

Vi er innenfor et par timer. Flere hundre andre turister passerer inn og ut. Vi hører forskjellige språk, tysk, fransk, nederlandsk og mange andre ord og tonelag vi ikke gjenkjenner.

KØORDNING: Strengt av smittevernhensyn hvor mange som får være inne på Akropolis samtidig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
KØORDNING: Strengt av smittevernhensyn hvor mange som får være inne på Akropolis samtidig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Men ikke norsk. Ikke svensk eller dansk for den del.

- De er vel på øyene, som restaurantmann George forklarer.

1 500 kroner i vaksinepremie

De siste smittetallene i Hellas har vært rundt 2 000 om dagen. Det er seks-sju ganger høyere enn de daglige, norske smittetallene.

MUNNBIND: Strengt med munnbund og avstand på offentlig transport i Aten og på Rhodos, her på metroen fra flyplassen i Aten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
MUNNBIND: Strengt med munnbund og avstand på offentlig transport i Aten og på Rhodos, her på metroen fra flyplassen i Aten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Vaksinasjonsgraden er høyere og smitten lavere på øyene enn på fastlandet.

Unge mennesker har vært mest skeptiske til vaksine. Myndighetene har innført en kontantbonus på 150 euro (1 500 norske kroner) for unge et stykke opp i 20-åra når de vaksinerer seg.

Og på Rhodos, for eksempel, en måned med gratis internett som ekstrabonus.

Her er smittesituasjonen i de ulike landene i Europa, oppdatert pr. sist uke pr. 100 000 innbyggere.

BILLETTKØ: En halvtimes billettkø utenfor verdensarven på Akropolis allerede før klokka 11 om formiddagen. Foto: Nina Hansen Dagbladet.
BILLETTKØ: En halvtimes billettkø utenfor verdensarven på Akropolis allerede før klokka 11 om formiddagen. Foto: Nina Hansen Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer