Verdenspoliti?

USA må sende styrker til Midtøsten. Alternativet er krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den respekterte New York Times-korrespondenten Thomas Friedman. Han mener en katastrofe er i ferd med å utvikle seg, men at ensidig israelsk tilbaketrekking ikke er svaret.

- Etter gjentatte selvmordsaksjoner er det ikke overraskende at den israelske hæren aksjonerer på Vestbredden, mener Friedman. - Alle andre land ville gjort det samme. Men Ariel Sharons operasjon vil bare lykkes hvis den har til hensikt å gjøre det trygt for Israel å trekke seg ut så raskt som mulig. Hvis ikke, får vi ikke en dags fred.

Frykter Sharon

Friedman frykter at Sharons egentlige hensikt er å kvitte seg med Yasir Arafat så Israel kan beholde bosettingene på Vestbredden, snarere enn å hindre terror og skape fred.

Han advarer George Bush mot å la seg trekke inn i et farlig spill og ber presidenten forlange at Israels kamp mot terrorisme knyttes til en virkelig plan for tilbaketrekking fra de okkuperte områdene. Men Friedman har et helt annet perspektiv enn de fleste europeiske kommentatorer:

- Palestinerne kan ikke i dag tiltros ansvaret for å styre disse områdene selv, uten at de blir en base for framtidige angrep mot Israel. Derfor må en utenforstående makt komme inn og sikre grensene. vde eneste vi kan stole på er USA og Nato.

FN-mandat

Palestinere som bruker påsken til å sprenge israelere i lufta på restaurant for så å hevde at alt blir greit bare okkupasjonen tar slutt, er etter veteran-reporterens mening ikke troverdige.

- Ingen israeler med forstanden i behold kan stole på at Yasir Arafat, som har brukt selvmordsbombere når det tjente hensiktene hans, ikke vil gjøre det samme hvis han får Vestbredden tilbake og noen av folket hans forlanger Tel Aviv.

- FN bør gi USA og Nato mandat til å overvåke en gradvis framvekst av en palestinsk stat etter israelsk tilbaketrekking, og så sikre grensene, sier den amerikanske midtøsteneksperten Stephen Cohen til Friedman.

Det er nesten mulig å høre ekkoet over Atlanteren av amerikanere som synes Friedman her presenterer en idiotsikker oppskrift for å gjøre amerikanerne til neste bombemål i Midtøsten, men selv er han ikke enig. Hvis amerikanske styrker blir jordmor for en palestinsk stat og gjenopprettelse av muslimsk kontroll over de hellige stedene i Jerusalem vil det heller bli nøkkelen som kan løse motsetningene i USAs midtøstenpolitikk, skriver han.