Verdenspolitiet

I skyggen av styrkeoppbyggingen rundt Irak utvider USA sitt militære nærvær i alle land. George W. Bush har sendt sine stråmenn overalt der amerikanske interesser utfordres. Her er oversikten over troppene Bush-administrasjonen har utplassert for å kontrollere verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Krigen mot terrorisme er årsaken til det økte engasjementet. Krigen er global, og må kjempes globalt, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld allerede umiddelbart etter 11. september 2001.

Bush-administrasjonen og forsvarsdepartementet Pentagon sender soldater og militære rådgivere til stadig flere land, der de skal slåss eller gir gode råd til andre som vil slåss.

Det amerikanske engasjementet er sterkest i og rundt Midtøsten, der man har store baser i land som Kuwait og Saudi-Arabia.

Utålmodige

Den største amerikanske kontingenten som nylig er utplassert i krigen mot terror er på Filippinene.

1700 soldater fra USA har rykket inn for å kjempe mot Abu Sayyafs muslimske opprørssoldater på Sør-Filippinene. De amerikanske soldatene har fått beskjed om å delta i direkte kamphandlinger.

Det er uttrykk for stor amerikansk utålmodighet.

Også andre steder er tusener av amerikanske soldater utplassert for å kjempe i krigen mot terror.

- Vi skal hjelpe dem som slutter opp om kampen, sier George W. Bush selv om det globale militære engasjementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer