I EUROPA: USAs visepresident, Joe Biden (t.h.) møtte i dag Polens statsminister, Donald Tusk i Warsawa. Foto:REUTERS/Kacper Pempel
I EUROPA: USAs visepresident, Joe Biden (t.h.) møtte i dag Polens statsminister, Donald Tusk i Warsawa. Foto:REUTERS/Kacper PempelVis mer

- Verdenssamfunnet fordømmer Russlands fortsatte angrep

USAs visepresident, Joe Biden, på Europa-besøk varsler nye sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Russlands president, Vladimir Putin, kom i dag med et kraftfullt forsvar for Russlands anneksjon av Krim-halvøya i en snaut timelang tale i Kremls kongresspalass. Han tok et oppgjør med det han kalte Vestens hykleri og forsvarte Krims rett til selvbestemmelse.

Putin har nå underskrevet presidentdekretet som har som formål å gjøre Sevastopol og Krim til en del av Russland.

Like etterpå varslet Obama, som allerede har varslet at han kommer til Europa neste uke for å diskutere krisa, at han inviterer lederne for G-7-landene til et møte i forbindelse med et atomsikkerhetsmøte i Haag i neste uke, melder Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Russland ute De sju landene er USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada. Også EU vil delta på møtet. Russland er med i det som kalles G8, men forbredelsene til et G8-møte i Russland i juni er nå avbrutt.

- Obama vil bruke G7-møtet på å diskutere videre steg som kan bli tatt i respons til situasjonen i Ukraina, heter det i en uttalelse fra Det nasjonale sikkerhetsrådet.

Nederland blir Obamas første stopp på utenlandsturen neste uke. Han skal også etter planen til Belgia, Italia, Vatikanstaten og  Saudi-Arabia.

Kort tid etter Putins tale kom også USAs visepresident Joe Biden med en uttalelse sammen med Polens statsminister Donald Tusk i Warsawa.

- Soleklart brudd - Verdenssamfunnet fordømmer Russlands fortsatte angrep på Ukrainas suverenitet. Det er et soleklart brudd på folkeretten. Russland har gjort et frekt, militært angrep og forverret etniske spenninger i Ukraina, sier Biden og påpeker hvordan praktisk talt hele verden underkjenner folkeavstemningen i Krim søndag som banet vei for Russlands anneksjon.

Biden kom til Polen i dag for å ha møter med lederne for Polen, Latvia, Litauen og Estland for å diskutere Ukraina-krisa og vise USAs støtte til sine Nato-allierte. I løpet av den to dager lange turen, vil han også besøke den litauiske hovedstaden Vilnius. De fire landene er Nato-landene som ligger nærmest Russland og Ukraina.

- Verden gjennomskuer Russlands handlinger i Krim. Det vil komme ytterligere sanksjoner, sier Biden.

Mandag innførte både EU og USA sanksjoner mot russiske og ukrainske ledere de mener har stått sentrale i Russlands innmarsj på Krim-halvøya.

Jagerfly til Polen Biden understreker også at USA tar artikkel fem i Nato-samarbeidet «dødsens alvorlig». Artikkelen innebærer at et angrep på ett Nato-land er et angrep på hele Nato.

- Grunnsteinen i Nato er kollektivt selvforsvar. USAs plan er at Nato skal komme ut av krisa sterkere og mer forent, sier Biden.

Biden varsler også at USA sender 12 F-16-jagerfly til Polen.

I dag varsler også Storbritannias utenriksminister, William Hague, at de vil stanse alt militært samarbeid med Russland etter annekteringen.