Verdenstopper i kongebegravelse

President Bill Clinton ledet en imponerende samling statsledere under kong Hassans gravferd i Marokko. Norge var representert ved kronprins Haakon og utenriksminister Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele seremonien fra statsbegravelsen ble overført i marokkansk fjernsyn, som også viste mange av de utenlandske delegasjonene. Over 60 internasjonale størrelser fra vel 50 land er oppført på den offisielle listen over utenlandske gjester.

Alle de arabiske land var representert med sin konge, kronprins, president eller visepresident. Det ble imidlertid lagt merke til at Syrias leder Hafez Assad meldte avbud, og i stedet sendte sin visepresident.

Dermed forsvant håpet om et toppmøte mellom Assad og Israels nye statsminister Ehud Barak. President Clinton sa ved ankomsten til Rabat at han planla samtaler med de viktigste aktørene i Midtøsten.

- Marokko har vært en modell for forsoning innad og en brobygger for fred i Midtøsten. Jeg tror dette arbeidet vil fortsette, og jeg vil for min del gjøre hva jeg kan for å støtte den nye kongen, sa Clinton like før han innledet sitt korte opphold i Marokko i dag.

Kong Hassans plutselige død fredag sendte sjokkbølger gjennom landets 29 millioner innbyggere. Mange av dem har aldri kjent noen annen konge enn Hassan, som har regjert landet i 38 år.

(NTB)