Verdensvikingen

Navn: Hårek den hardbalne Alder: 36 Yrke: omreisende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden rundt er vikingene ansett for å være ølglade, aggressive krigere med hjelmer og kampklare sverd. Hårek den hardbalne (Hägard the Horrible) er mer enn som så: Dik Brownes figur fra 1973 har vunnet verdens tegne-seriehjerter for sin unike kombinasjon av livsglede og hjelpeløshet, sin intelligente dumhet og sin uslitelige utferdstrang.

Selvsagt har svenskene prøvd å gjøre ham til sin. Med det heller puslete vikingnavnet Hagbard. Men tegneren Richard Arthur Allan Browne (1917- 89) var og forble en sann norgesvenn. Og Hårek er ikke blitt noe mindre norsk etter at Brownes sønn Chris måtte overta blyanten.

Til Norge kom han samme år som han så dagens lys, han havnet på stripene her i Dagbladet og har siden vært der. Fortsatt er det Gard Espeland som gir Hårek hans klingende nynorsk og den helnorske koloritten, og som bearbeider de klassiske utsagnene fra Håreks nærmeste: kona Gyda, datteren Møyfrid og vennen Kark. Når Hårek kommer hjem fra et av sine seierrike krigstokt, slenger han sekken i gulvet med et knas, og sier til Gyda at her er det engelske porselenet hun har mast om i alle år.

Håreks trofaste tjener Kark, den kortvokste nurven med veik hake, har også sine trekk fra sagaen, men han lider neppe samme skjebne som trellen Kark. Voldsbegrepet i Brownes tegneserie om Hårek er beskrevet på avstand og med et smil, bortsett fra når Gyda straffer sin omstreifende mann. Da gjøres det kort og kontant. Men ellers er det humoren og en uslitelig trang til å se livet fra dets lyse side som preger serien.

Dik Browne var ingen hvem som helst i dette faget, han ble ofte kalt «the cartoonist's cartoonist», her ikke oversatt av hensyn til ordenes valør. Browne mottok den høythengende

Reuben-prisen i 1962 og samarbeidet i mange år med Mort Walker (Billy, mfl.). Håreks popularitet skjøt rakettfart i årene etter tilblivelsen, og tegneserien er i dag en av verdens aller mest populære. Browne var elsket av alle som en vennlig og storsinnet mann. Selv regnet han sitt gjennombrudd for å være ekteskapet med kona Joan, inngått i 1942.

Håreks popularitet drypper også litt på oss her til lands. Han framtrer som vårt sikreste identifikasjonskort verden over. Svenske tyveriforsøk har hittil ikke hindret noen i å forstå at den ølglade vikingen med de romslige uttalelsene er norsk.