«Verdi-kommissærer» utfordrer Aure

Deler av verdikommisjonen begynner nå å røre på seg i en aktuell, omstridt sak. Og det kritiske søkelyset rettes mot Bondevik-regjeringen selv. Kommisjonsmedlemmene spør justisministeren om hvilke verdier som ligger til grunn for to avslag på en søknad om oppholdstillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor sterke psykiske, fysiske og sosial lidelser må det til, og hvor sterke menneskelige hensyn må det foreligge, før en splittet og syk liten familie skal kunne gjenforenes i Norge? Hvilke verdier ligger til grunn for å avslå en søknad om oppholdstillatelse?

Aure må svare

Det er verdikommisjonens medlemmer i Trøndelag som reiser spørsmålene i et brev til justisminister Aud-Inger Aure. Både i og utenfor kommisjonen er slike initiativer etterlyst.

Noen vil dessuten oppfatte det som et sunnhetstegn at det er Bondevik-regjeringen ved justisministeren som får det første kritiske søkelys rettet mot seg fra medlemmer av kommisjonen de selv har oppnevnt som et prestisjeprosjekt.
Grunnlaget er saken om den 29-årige tamileren Ananthan som to ganger har fått avslag fra myndighetene på søknad om å få oppholdstillatelse i Norge for sin far og sin bror.

Hvilket verdier?

Verdikommisjonens medlemmer i Midt-Norge presiserer at de ikke har tatt stilling i saken, men at de ønsker å sette søkelyset på hvilket verdigrunnlag saksbehandlere, direktorat og departement bygger på i denne type saker.

I avslagets begrunnelse heter det blant annet at man ikke har funnet sterke menneskelige hensyn som taler for oppholdstillatelse med gjenforening som siktemål.

Prinsipielle spørsmål

Verdigruppa i Trondheim ber justisministeren svare på hvilke faglige vurderinger som legges til grunn for avslagene, hvilke verdier som gir grunnlag for vurderingene og hvor sterke lidelser og menneskelige hensyn som må foreligge for at et menneske skal kunne få oppholdstillatelse.

- Vi mener at dette nærmer seg en prinsipiell problemstilling, og gjør dette på fritt og selvstendig grunnlag.

Vi ser vårt initiativ som ledd i en kartlegging av en sak, og det må vi ha rett til å gjøre. Ja, vi har ikke bare rett, men plikt, til å være kritisk nysgjerrige, sier Bjørn Hansen som er talsperson for den midtnorske verdi-gruppa.