Verdi-redegjørelse godt mottatt

Positivt, var den gjennomgående kommentaren på Stortinget etter statsminister Kjell Magne Bondeviks redegjørelse om en verdikommisjon tirsdag. Men det ble advart mot å favne for vidt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et veldig positivt arbeid er nå i gang, sa Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland.

  Han gledet seg spesielt over at Bondevik la vekt på de frivillige organisasjonenes rolle, og sa at arbeiderbevegelsen vil bidra med et framtidsverksted som skal settes i gang rett over nyttår.

  - Med et slikt verksted, hvor solidaritet skal settes på dagsorden, vil vi bidra aktivt i forhold til dette arbeidet, sa Jagland. Han mener selve prosessen, det å moblisere til debatt, er vel så viktig som endepunktet.

Fokus

Høyres leder Jan Petersen advarer Bondevik mot å favne for vidt. Han er enig i at debatten er viktig, men mener Bondevik i sin redegjørelse hadde en vel bred tilnærming.

  - En så viktig debatt må ikke drepes med at den fokuserer på så mye at folk mister oversikten, sier Petersen.

  Han mener kommisjonens viktigste oppgave blir å vurdere hvordan vi kan styrke de institusjoner som former normer og verdier for den enkelte - i tillegg til familien også skolen og nærmiljøet.

  Han legger også vekt på styrking av den enkeltes toleranse og å markere betydningen av fellesverdier som viktig for kommisjonens arbeid.

Nære ting

Også SV-leder Kristin Halvorsen sier at debatten i forkant kan være vel så verdifull som selve sluttdokumentet fra en verdikommisjon. Men også hun advarer mot en debatt som blir for vidtfavnende og høytsvevende.

  - Det må settes fokus på de nære ting, på noe vi kjenner oss igjen i. Det må bli en debatt folk vil være med i, sier Halvorsen som ikke savnet noe i Bondeviks redegjørelse.

  Hun mener debatten om det flerkulturelle Norge og debatten om hvordan pengemakt bestemmer stadig mer i våre liv er viktigst.

(NTB)