Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdien på Statoil har falt med 275 mrd kroner

Fallet i oljeprisen rammer Statoil hardt på Oslo Børs.

ØKONOMI: Konstituert konsernsjef  Eldar Sætre i Statoil møter nå en ny hverdag, med kraftig fallende oljepris.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØKONOMI: Konstituert konsernsjef Eldar Sætre i Statoil møter nå en ny hverdag, med kraftig fallende oljepris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Hovedindeksen faller 3,3 prosent til 562,99 fredag formiddag.

Det som ryster børsen er fallet i oljeprisen, etter OPEC-beslutning torsdag om ikke å kutte i produksjonen.

OPEC har gitt opp? Flere mindre medlemsland ønsket et kutt, men Saudi-Arabia sto imot, og Societe Generale-analytikere mener saudi-araberne og OPEC har «frafalt» rollen som går ut på å balansere markedet fra tilbudssiden.

- Istedenfor vil markedet selv - priser, med andre ord - være mekanismen som skal rebalansere markedet. Vi kan ikke overvurdere hvilken dramatisk og fundamental endring dette er for oljemarkedet, skriver analytikerne ifølge Reuters.

Det sendte prisen på den amerikanske lettoljen ned til 68 dollar og Brent-oljen ned under 72 dollar.

Fallet i oljeprisen rammet både oljeselskapene og oljeservice på Oslo Børs. Lavere oljepris betyr lavere inntekter for oljeselskapene og press på oljeserviceselskapene.

Statoil og olje i fritt fall Statoil dundret ned 10 prosent (14,30 kroner) til 128,7 kroner på Oslo Børs fredag formiddag, og sendte verdien på selskapet ned med over 45 milliarder kroner.

Siden forrige fredag har aksjen falt 16 prosent og verdifallet er da på 78 milliarder kroner. Siden årets høyeste den 24. juni har verdien falt med 211 milliarder kroner.

På det meste i 2008 var verdien på Statoil på 685 milliarder kroner. På dagens laveste var den redusert med 275 millarder kroner - til 410 milliarder kroner.

Staten, ved Olje- og energidepartementet er største aksjonær i Statoil, med 67 prosent av aksjene. Folketrygdfondet eier 3,28 prosent. Tilsammen har de to fått sine verdier i Statoil barbert med 148 milliarder kroner siden junitoppen.

Oljeselskapene Det norske og DNO faller også tungt, med henholdsvis 8,8 prosent og 5,5 prosent.

Tungvektere som Subsea 7 og PGS faller over 6 prosent, mens TGS er ned over 5 prosent.

Men oljeprisfallet kommer også noen til gode. Utsikter til billigere drivstoff løfter RCCL og Norwegian henholdsvis 3,2- og 2,4 prosent.

Flere nyheter - Skiferprodusentene kan gå konkurs
Kutter hardt i Statoil — peker på neste opplagte trigger
Gullalderen over — lønnsveksten har stoppet opp

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling