Verdifall:  Adm. direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet har sett investeringene bli barbert i det siste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Verdifall: Adm. direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet har sett investeringene bli barbert i det siste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Verdifall på over en milliard

Folketrygdfondet merker en svak resultatsesong godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): På Oslo Børs har resultatsesongen så langt vært en gedigen skuffelse. Statistikk viser at man må helt tilbake til 2008, da finanskrisen herjet som verst, for å finne like svake selskapsrapporter for ett enkelt kvartal som for fjerde kvartal i fjor, skriver Kapital.

Folketrygdfondet har heller ikke unngått flere av resultatminene - og på kort tid har markedsverdier for godt over én milliard kroner samlet sett forduftet i selskaper som Telenor, Norwegian og Schibsted.

Men posisjonen som største eier i IT-selskapet Opera Software med over ti millioner aksjer skulle antageligvis Folketrygdfondet gjerne vært foruten.

Da tallene kom på bordet, raste kursen rundt 40 prosent og påførte fondet bare her et papirtap på over 300 millioner kroner. Direktør for aksjer i Folketrygdfondet, Nils H. Bastiansen, reagerer på Opera-ledelsens opptreden, i likhet med flere andre store aksjonærer.

- Som aksjonær er vi skuffet over den lavere vekstforventningen Opera nå har lagt frem, i forhold til hva de tidligere har kommunisert. Den typen overraskelser liker vi ikke. Vi har formidlet til ledelsen i Opera at de burde vært bedre på segmentinformasjon overfor markedet. Samtidig er vi overrasket over det kraftige kursutslaget, forteller Bastiansen til Kapital.

Folketrygdfondet har vært i aksjemarkedet i 25 år og investerer bredt, og Bastiansen understreker at det kan være høy risiko forbundet med selskaper som driver innen ny teknologi.

- Vår langsiktige avkastning er ikke avhengig av ett enkelt kvartal. Selskapers resultatutvikling vil variere noe over tid. Den typen svingninger tar vi høyde for. Samtidig vurderer vi løpende om vi skal vekte oss opp eller ned i selskap i forhold til referanseindeksen. Flere er vekstselskaper, og når vekstselskaper ikke leverer i henhold til forventning, kan det gi store kursutslag, sier Bastiansen til Kapital, og tilføyer.

- Oppsummert kan jeg si at i vekstselskaper må vi være forberedt på store svingninger, selv om det generelt alltid er lite hyggelig med store negative kursutslag. Vår samlede risiko er imidlertid langt innenfor en ramme som er forsvarlig.

Flere nyheter Opera-krakk på børsen
Milliardsmell for aksjonærene i Opera Software Folketrygdfondet flagger i Opera