Verdifullt maleri stjålet fra Larvik kirke

Kan være verdt 20 millioner.

STJÅLET: Dette maleriet av Lucas Cranach den eldre, er stjålet fra Larvik kirke. Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen anslår verdien til å være mellom 15 og 20 millioner. (Foto: Larvik Kirke)
STJÅLET: Dette maleriet av Lucas Cranach den eldre, er stjålet fra Larvik kirke. Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen anslår verdien til å være mellom 15 og 20 millioner. (Foto: Larvik Kirke) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag ble et verdifullt maleri stjålet fra Larvik kirke i Vestfold.

Tyvene kom seg inn et vindu ved hjelp av stige og kom seg unna med maleriet som kan være verdt hele 20 millioner kroner.

- Dette er bare forferdelig trist. Det er det eldste og mest verdifulle maleriet vi har hatt, sier kirketjener Paal Berg.

- Virket godt planlagt
Kirketjeneren ble varslet av brannvesenet om et mulig innbrudd ved 2-tiden natt til søndag. Da han ankom åstedet så han at en rute var knust og at kirkens mest verdifulle kunststykke var borte.

- Det hele virket veldig planlagt, de har slått ut en ramme i den ene store vindusruta og kommet seg inn med stige, sier Paal Berg til Dagbladet.no.

Maleriet som heter "La de små barn komme til meg" er laget av Lucas Cranach den eldre, en tysk renessansemaler som levde fra 1472-1553.

Umulig å selge på et åpent marked
Kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, Gunner Krogh-Hansen anslår bildets verdi til å være mellom 15-20 millioner norske kroner.

- Det har vært solgt andre lignende malerier av Cranach i den størrelsesordenen, så det er naturlig å anslå at verdien ligger på mellom 15 og 20 millioner, sier Krogh-Hansen til Dagbladet.no. Dette er et meget viktig bilde, så rent kulturhistorisk er det et stort tap.

Krogh-Hansen mener det er vanskelig i å si hvorfor bildet kan ha blitt stjålet, da et slikt kjent kunstverk er umulig å omsette på det åpne markedet.

- Det blir bare spekulasjoner om hvorfor maleriet er stjålet, det kan ha vært et bestillingsoppdrag eller rent for utpresnings skyld.

Kan ha hengt i kirken siden 1677
Kirketjener Paal Berg håper på at maleriet vil finne veien tilbake til Larvik kirke, der det kan ha hengt på plassen sin helt siden 1677.

- Dette maleriet betyr jo veldig mye for menigheten vår. Larvik kirke dateres jo tilbake til 1677, da Ulrik Fredrik Gyldenløve bygget kirken vår.

Berg forteller Dagbladet.no at Larvik kirke ikke er sikre på hvor lenge maleriet har vært der, men da Gyldenløve giftet seg for trede gang var det med en tysk grevinne.

- Vi tror at denne tyske grevinnen kan ha tatt med seg maleriet til Larvik kirke etter giftemålet, sier Berg.

Da kirketjeneren kom til åstedet i natt fant han bare deler av en ramme igjen i kirken.

- Vi fant en liten bit av rammen, den hadde de tydeligvis slått i stykker for å få tak i maleriet.

Politiets etterforskere er på åstedet for å samle bevis, og dagens gudstjeneste i Larvik kirke er derfor avlyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer