Verdig avskjed med Kristoffer

Familie, slekt og venner, lokalbefolkningen i Stange og Forsvaret ga torsdag den 22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen et verdig og stilfullt siste farvel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgensen ble drept av en veibombe under tjeneste i Afghanistan i forrige uke. Den rikt pyntede Stange kirke var fullsatt under begravelsen.

Høytideligheten hadde samlet mellom 600 og 700 mennesker, og et kapell ved siden av kirken måtte tas i bruk med overføring av lyd og TV-bilder fra kirken.

To soldater holdt æresvakt ved båren, som var dekket av det norske flagg. Foran båren lå en stor krans av hvite roser på grønn bakgrunn fra Kongen.

Koret var dominert av andre store kranser, og i midtgangen la flere kranser og bårebuketter.

Felles oppgave

Begravelsen fra Stange kirke var det Garnisonen på Terningmoen/Rena og menigheten på avdødes hjemsted som hadde ansvaret for. Stange er også hjembygda til Jørgensens kamerat, som ble hardt skadd under bombeulykken i Afghanistan.

Da kisten med Kristoffer Sørli Jørgensen kom til Norge mandag, var det en offisiell markering ved Luftforsvarets base på Gardermoen, der regjeringen var representert ved forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Alle som hadde ordet under begravelsen, der feltprest John Bjerkeli og sogneprest Frede Fjågesund forrettet, uttrykte i meget personlige ordelag hva Kristoffer Sørli Jørgensen har betydd – både for enkeltmennesker og grupper han kom i kontakt med.

Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvarets Mediesenter/Scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvarets Mediesenter/Scanpix Vis mer

Og ordfører Nils Amund Røhne kom i sin tale ved båren med en rekke sitater fra den kondolanseprotokollen som har vært lagt ut.

Forsvaret var under begravelsen representert ved viseadmiral Jan Reksten, som er sjef for Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger.

Også på Setermoen

Kristoffer Sørli Jørgensen har fått sin grav bare få meter fra veggen til den vakre steinkirken i Stange, som ligger med flott utsikt over Mjøsa. Flere hundre fulgte kisten til gravplassen, hvor også soldater sto æresvakt.

Luftforsvaret gjorde ære på Sørli Jørgensen ved at fire F-16 jagerfly kom i formasjon over Stange kirke.

I tråd med tradisjoner i slike sammenhenger skar det ene flyet til venstre og forsvant ut av syne. Da herkulesflyet med kisten om bord kom til Gardermoen mandag, var det også i pakt med tradisjoner at flyet landet med den ene motoren slått av.

På Setermoen var det i går, under øvelsen Faryab II, ett minutts stillhet for å hedre den drepte soldaten. De som deltok var 100 norske og 85 latviske soldater som alle drar til Afghanistan 4. desember.

Dette er den avsluttende øvelsen for den norske kontingenten som nå skal overta i Afghanistan.

(NTB)

Soldater sto æresvakt ved båren til Kristoffer Sørli Jørgensen da han ble begravet fra Stange kirke torsdag formiddag. 22-åringen ble drept ved et bombeattentat i Afghanistan i forrige uke.