- Verdig avslutning før jeg må lete etter mat i søpla

Hundrevis av grekere tok farvel med selvmordspensjonist i Aten.

 GRAVFERDSSEREMONI:  Hundrevis av publikummere møtte opp og applauderte for Dimitris Christoulas udner en gravferdsseremoni på Syntagma-plassen i Aten påskeaften. 77-åringen tok sitt eget liv  foran nasjonalforsamlingen i protest mot de økonomiske og politiske forholdene i Hellas.  FOTO: SIMELA PANTZARTZI, EPA/NTB SCANPIX.
GRAVFERDSSEREMONI: Hundrevis av publikummere møtte opp og applauderte for Dimitris Christoulas udner en gravferdsseremoni på Syntagma-plassen i Aten påskeaften. 77-åringen tok sitt eget liv foran nasjonalforsamlingen i protest mot de økonomiske og politiske forholdene i Hellas. FOTO: SIMELA PANTZARTZI, EPA/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av grekere samlet seg lørdag for å ta farvel med den pensjonerte farmasøyten Dimitris Christoulas (77), som denne uka skjøt seg selv foran nasjonalforsamlingen i Atne.

Selvmordet var en protest mot politikernes håndtering av den økonomiske krisen.

Under gravferden lørdag møtte sørgende fram med røde roser og nelliker i hendene, mens de ropte slagord for å hylle den døde pensjonisten.

- Lete etter mat i søpla Ved et tre på Syntagma-plassen i sentrum av Aten, like ved stedet der 77-åringen trakk en pistol og skjøt seg selv i hodet, har folk lagt ned blomster og avskjedsord til minne om mannen som nå har blitt et symbol på hvordan krisen har rammet vanlige folk.

«Jeg finner ingen annen måte å kjempe på bortsett fra en verdig avslutning før jeg må begynne å lete etter mat i søpla», skrev Christoulas i et selvmordsbrev.

Han skrev også at han håpet unge grekere ville ta til våpen og henge «landssvikerne».

Christoulas' 43 år gamle datter Emmy var blant dem som deltok i markeringen lørdag.

- Far, du greide ikke å holde ut med at de drepte friheten, demokratiet og verdigheten. Du betalte ditt offer. Nå er det vår tur. Far, vi er så mange her i dag fordi, som en ung mann sier, «Vi er 11 millioner og vårt navn er Motstand», sa datteren i en tale ved farens kiste.

Seremonien i gravlunden ble etterfulgt av en marsj til minnestedet på Syntagma-plassen.

Kremeres Christoulas ble ikke gravlagt lørdag. Liket skal nå sendes til Bulgaria, der det skal kremeres etter hans eget ønske.

Begravelser i Hellas blir vanligvis utført av gresk-ortodokse prester.

Men kirken er imot kremering, og prestene nekter å forrette ved begravelser til personer som har tatt sitt eget liv.

77-åringen beskrives av venner og bekjente som en snill og rolig mann. Han tilhørte den greske venstresiden og var dypt rystet over hvordan den økonomiske krisen har rammet hjemlandet hans.

(NTB-Reuters).