Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdig trengende

En krig mishandler også språket. For koalisjonen av villige er med noen unntak ikke noe mer enn en koalisjon av mer eller mindre verdig trengende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA FN SA NEI til å sanksjonere USAs krig i Irak, var gode råd dyre. I kampen for det gode mot det onde etablerte USA sin «koalisjon av villige» for å gi krigen legitimitet. Den øker stadig, ifølge amerikanske talsmenn. Men mange av landene som støtter den USA-ledete krigen gjør det anonymt, som om de har en politikk eller et standpunkt de ikke vil vedkjenne seg. Og de fleste av de landene som åpent støtter USAs krigføring i Irak, er blant verdens minste, fattigste og de som er mest avhengige av USA. Mer enn en koalisjon av villige er koalisjonen for krig i Irak en koalisjon av trengende, fristet av forventninger om politisk gunst eller rett og slett en neve dollar. Så skjørt er det politiske nettverk som skal gi krigen i Irak legitimitet.

BORTSETT FRA Storbritannias bidrag, er det lite hjelp å hente fra den koalisjonen som støtter USA i krigen mot Irak. Storbritannia bidrar med 45 000 soldater, og er avgjørende for koalisjonen på slagmarken. Australia bidrar med 1000 soldater. Men ut over dette er det lite eller ingenting å hente av hjelp. Lista over de 44 villige begynner alfabetisk med Afghanistan, og slutter med Usbekistan. Og mens den afghanske presidenten Hamid Karzai er direkte innsatt av USA, logrer Usbekistans diktator Islam Karimov for USA for å få støtte i sin egen kamp for diktatur mot en opposisjon som på grunn av diktaturet blir stadig mer radikalt islamisert.

AMERIKANSK UD sier det er mange andre land som også støtter USA, og bidrar med sin assistanse. Men de vil altså ikke vedkjenne seg det. President George W. Bushs talsmann Ari Fleischer sier koalisjonen består av «land av alle raser og trosretninger, land fra hvert kontinent, med en befolkning på 1,2 milliarder mennesker og et bruttonasjonalprodukt på 21 billioner dollar». Og, hmm, skal vi kanskje kalle dette pedantisk tåkelegging?

AV USAS TRADISJONELLE allierte er Australia, Danmark, Italia, Japan, Nederland, Spania, Portugal, Island og Storbritannia med i alliansen. Men like interessant er landene som ikke er med, som tradisjonelt svært USA-lojale land som Canada og Norge. Nesten halvparten av landene i koalisjonen er land som tidligere var i Sovjetunionens innflytelsessfære, og enten er ferske eller håpefulle NATO-medlemmer. Polen er en hjørnestein i det nye NATO, og bidrar også med spesialister på kjemisk krigføring. Men Albania, som håper på en gang å bli medlem av NATO, har ikke mer å bidra med enn håpet om et klapp på skulderen fra verdens supermakt, og kanskje noen dollar til investeringer som kan forberede et NATO-medlemskap. Det har Albania til felles med en rekke land i det tidligere Sovjetunionens innflytelsessfære.

I ASIA ER Sør-Korea og Filippinene land med store amerikanske styrker stående på sin jord, og det er klare forventninger fra USA om diplomatisk støtte. I Latin-Amerika er Colombia og El Salvador lojale land i USAs bakgård, og i Afrika kjemper Eritrea og Etiopia om USAs gunst, når de ikke bekjemper hverandre på den blodige slagmarken på Afrikas Horn. Fra Norden bidrar Danmark med en ubåt, en fregatt, noen legeteam og stabspersonell.

MEN HVA KAN MONGOLIA, med et forsvarsbudsjett som er mindre enn det en krysserrakett koster, og hva kan Rwanda, Mikronesia eller Marshalløyene bidra med? Diplomatisk er alliansen bak krigen langt på vei en komedie. Det gjør selvsagt ikke tragedien på slagmarken mindre. Men det plasserer ansvaret for krigen enda klarere. Mens vi ennå ikke ser krigens landskap i ansiktet til George W. Bush, så ser vi det tydelig i ansiktet til Tony Blair. Rynkene er i ferd med å bli skyttergraver, og håret har blitt grått. Sånn er det for en europeisk internasjonalist å gå til sengs med det ytterste høyre i USA. Ganske alene, og omgitt av bare mer eller mindre verdig trengende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling