Verdig vinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en verdig vinner som mottar Nobels fredspris i dag. Shirin Ebadi arbeider som advokat i Iran, og får prisen for sin innsats for demokrati og menneskerettigheter. Til tross for at hun selv er blitt arrestert og truet av landets konservative presteskap, har hun fortsatt sitt arbeid med stort mot. I begrunnelsen for pristildelingen legger Nobelkomiteen særlig vekt på hennes arbeid for kvinner og barn, et arbeid som også verdsettes av dem det angår i Iran: Da hun kom til hjemlandet etter å ha fått vite at hun får prisen, ble hun møtt av 10000 på flyplassen, de fleste kvinner.

Reaksjonene hos makthaverne i Iran viser hvor splittet myndighetene er - noe som avslører hvilken prosess landet er inne i. Mens president Muhamed Khatami først gratulerte henne etter fire dager, men bemerket at prisen ikke var særlig prestisjefylt, understreket presidentens bror, som sitter i nasjonalforsamlingen, at prisen er blant de mest ærerike i verden. Ebadi kunne neppe kommet fra et annet land i området. Sammen med presteskap og fundamentalisme finnes institusjoner i Iran som i demokratisk utvikling ligger lysår foran mange land i Midtøsten. Om de skal kunne styrkes, avhenger av dialog mellom de demokrativennlige i Iran og Vesten.

Blant iranske opposisjonelle har reaksjonene på pristildelingen stort sett vært positive. Noen kritiserer imidlertid Ebadi for at hun ikke går i rette med islam, men hevder at demokrati og menneskerettigheter også kan vokse fram på muslimsk grunn. Ved at hun slik peker på en vei til demokrati og modernitet for den muslimske verden, tror vi tvert imot at hun bidrar til dialog og forståelse. Det er fundamentalister som tviholder på at sannheten er én, ikke menneskerettighetsforkjempere. Gjennom sitt eksempel får Ebadi andre muslimer i tale, og hun står fram som forbilde og symbol for menn og kvinner i hele den muslimske verden.

Nobels fredspris har selv fått et løft gjennom årets prisvinner. Komiteen har styrket dens stilling som en av verdens fremste menneskerettighetspriser, en posisjon som bare kan opprettholdes gjennom velbegrunnete tildelinger.