Verdikommisjonen frykter volden i hjemmet

Norge er et lite voldelig land i forhold til andre. Det har ikke vært noen voldsbølge på 90-tallet. Innvandrere begår ikke mer voldskriminalitet enn andre. Verdikommisjonen har funnet ut sannheten om vold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et presseseminar i Oslo i formiddag la Verdikommisjonens Voldspanel fram sin rapport «Vold i Norge». 19 utvalgte kommisjonsmedlemmer og eksperter har samlet 52 teser, eller sannheter, om vold i Norge. En liten smakebit:

Vold i hjemmet

I dag bekymrer verdikommisjonen seg mest for vold i hjemmet. Ifjor ble bare to tilfeller av barnemishandling anmeldt i Oslo.De to barna ble begge innlagt på sykehus etter mishandlingen, og begge var nær ved å dø av skadene de var påført.- Situasjonen er skammelig. Vi vet det ligger barn på sykehus for behandling etter mishandling. Så blir barna friske og sendt hjem igjen, tordnet politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politikammer.Nærmere etterforskning viste at barna hadde vært gjentatte ganger på sykehus for mishandlingen, uten at noen hadde tatt affære. Larsen mener at både holdninger blant sykehuspersonale og lovgivningen hindrer at politiet blir varslet.

- Gjerningsmenn fått nok støtte

- Det har vært mye fokus på den synlige volden, for eksempel gatevold. Vi ønsker å sette fokus på voldsofrenes situasjon, sier verdikommisjonsleder Jan Erik Langangen til Dagbladet :på nettet.

Langangen mener vi er blitt for flinke til å respektere hverandres privatliv, det er derfor det fortsatt er så store mørketall rundt mishandling i hjemmet.Langangen er selv advokat og mener gjerningsmennene har fått nok oppmerksomhet.- Gjerningsmennene får advokat - det er det mange voldsofre som ikke får. Ofrene burde føle støtte, uansett utfall av saken, sier Langangen.

Store mørketall

Voldsrapporten inneholder 52 statistiske sannheter om vold i Norge. Men når det gjelder vold i hjemmet blir sannhetene mer ullne. Overgrepene fanges ikke opp av politiets statistikker fordi forholdene ofte ikke anmeldes.- Politiets statistikker dekker kanskje 10 prosent av volden. Det er svære mørketall. Men kombinert med levekårsundersøkelsene blir bildet mer dekkende, mener Dag Hareide, kommisjonsmedlem og leder av Voldspanelet.

Valgkamp-mat

Ikke før var rapporten lagt fram før forskjellige politiske grupperinger forsøkte å slå politisk mynt på for eksempel sammenhengen mellom alkohol og vold.- Du er ikke redd for at alle partier vil utnytte rapporten for hva den er verdt i valgkampen?

- Det er fordeler og ulemper med timingen, smiler Langangen. Fordelen er jo at det blir fokus på problemet, sier han.

HØYERE MAKTER: Jan Erik Langangen (t.h) og Dag Hareide vil øke oppmerksomheten rundt vold i hjemmet. Regjeringen må på banen, mener de.