Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdikommisjonen hudfletter Bondevik

Flere sentrale medlemmer av Verdikommisjonen hudfletter statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk fordi de støttet USAs bombing av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er glad for at NRKs reporter Fritz Nilsen tok opp Irak-spørsmålet på kronikkplass i Dagbladet. Etter deres mening må denne saken, samt Norges deltakelse i NATO-operasjoner, drøftes grundig i regjeringen og i det politiske miljøet.

Samtlige Dagbladet har snakket med presiserer at de gjør det som enkeltpersoner, og ikke på vegne av Verdikommisjonen.
Dette sa Verdikommisjonens leder, Jan Erik Langangen, da Dagbladet nylig spurte ham om hans holdning til at norske politikere støttet USAs angrep på Irak:

- Personlig tror jeg at det er veldig viktig for et land som Norge at vi støtter opp om FN. Jeg synes det er litt tragisk at man ikke hadde FN mer med i Irak-spørsmålet og etterlyser internasjonale spilleregler.
- Hva synes du om at den norske regjeringen og alle toneangivende politikere her i landet støttet krigen?

- Det har jeg allerede svart på, sa Langangen.

Leder i Kirkens Bymisjon,
Dag Hareide

Nestleder av Verdikommisjonens råd

- Regjeringen skulle ikke ha gitt USA støtte til bombingen av Irak. Norge burde - som Sverige og Italia - ha uttrykt skepsis til det som skjedde.

For bare to måneder siden besluttet NATO å bombe serbiske mål i Kosovo dersom Slobodan Milosevic ikke bøyde av. Regjeringen Bondevik stilte norske jagerfly og norske piloter til disposisjon for denne aksjonen. Heldigvis ble det ikke noe av NATO-angrepet. Men utviklingen innad i NATO går i retning av at det kan bli flere slike operasjoner i framtida. Dette må føre til en bred debatt her hjemme om Norges holdning i slike internasjonale konflikter.

- Verken innad i regjeringen eller i Arbeiderpartiet føres denne debatten i dag. Dersom vi ikke får fart i debatten på annet vis, må Verdikommisjonen hjelpe til.

Professor Per Fugelli

Medlem av Verdikommisjonens styringsgruppe

- Regjeringens opptreden i Irak-saken er moralsk ynkverdig. Fritz Nilsen skal ha ap

plaus for at han trer ut av rollen som nøytral reporter og skriver en moralsk forarget kronikk om Norge og Irak-saken. Flere fagfolk i det norske samfunnet burde følge hans eksempel. Når vi ser på bombingen av Irak burde det være en selvfølge at Norge ikke kan gi noen støtte uten at saken er behandlet i FNs organer på en formelt korrekt måte. Jeg har også inntrykk av at dette ikke bare er min - men en gjengs oppfatning blant folk flest.

- Jeg regner med at Verdikommisjonen i løpet av 1999 vil sørge for å gå ut med klare verdimeldinger om slike grunnleggende verdispørsmål. Og kommisjonen kommer ikke til å ta hensyn til om dette innebærer kritikk av den sittende regjering.

Stipendiat Inge Eidsvåg

Medlem av Verdikommisjonens styringsgruppe

- En av de store skuffelsene jeg opplevde på slutten av 1998, var utenriksminister Knut Vollebæk. Før bombingen fant sted uttalte Vollebæk at man måtte ha et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd før man intervenerte mot Irak. Etter at USA hadde gått til angrep aksepterte han USAs argumentasjon. Dette avslører en betenkelig mangel på prinsipiell tenkning om FNs rolle i verdenssamfunnet. Vi må nå få en bred debatt om sanksjonspolitikken og forholdet mellom FN-operasjoner og rene USA-operasjoner. Jeg tilhører dem som vil styrke FNs mandat. Åtte år med sanksjoner mot Irak har ikke virket. Barn dør på grunn av mangel på medisiner. De fattige har fått det verre. Derimot er ikke Saddam Hussein svekket.

- Dette viser med all tydelighet at en fortsatt støtte til sanksjonspolitikken må bli gjenstand for bred debatt innad i regjeringen og i våre politiske partier.

Professor Thomas Chr. Wyller

Medlem av Verdikommisjonens råd

- Det er viktig å se både bombingen og sanksjonene i det perspektivet Fritz Nilsen trekker opp. Jeg har stor sans for han synspunkter og hans kritikk, selv om jeg nok ville brukt andre ord. I ettertid er det grunn til å tenke etter hva som skjedde forut for bombingen, for eksempel mellom USA og FN. Og den norske regjeringen og norske politikere burde gitt seg bedre tid før de uttalte seg om angrepene. Dette er svært viktige spørsmål å debattere.

- Vi må hele tida stille spørsmål om konsekvensene av slike handlinger, både om virkningene av sanksjonspolitikken og av bombingen av Irak.

Professor Ole D. Mjøs

Medlem av Verdikommisjonens råd

- Jeg er lei meg for at regjeringen så klart gikk ut og støttet USAs bombing av Irak. Det hadde vært å foretrekke at FNs sikkerhetsråd hadde håndtert saken, og at regjeringen hadde avventet FNs behandling. Samtidig er jeg klar over at det er lett å sitte på utsiden og kritisere politiske beslutninger.

- Samtidig kan jeg ikke legge skjul på at jeg synes det var meget betenkelig at USA startet angrepet mot Irak før FNs sikkerhetsråd hadde kommet fram til en beslutning i denne saken.

Leder i Fellesaksjonen mot gasskraftverk, Lars Haltbrekken

Medlem av Verdikommisjonens råd

- Det er helt vanvittig at Kjell Magne Bondevik og Knut Vollebæk støtter USAs bombing av Irak. At dette er den samme regjeringen som nedsatte Verdikommisjonen, er et stor tankekors.

- Og jeg vil gjerne spørre Kjell Magne Bondevik: Skal det gjelde helt andre moralske regler for Norge som nasjon enn for enkeltmennesker som bor her i landet? Gjelder budet «Du skal ikke slå i hjel» bare for enkeltmennesket - og ikke for norsk utenrikspolitikk?

Professor Guttorm Fløistad

Medlem av Verdikommisjonen

- Norge burde ikke ha støttet USA og Storbritannias angrep på Irak. NATO-medlemskapet forplikter oss ikke til å si ja bestandig.

- Norge burde ha forsøkt å få USA til å la Sikkerhetsrådet i FN avgjøre hvordan verdenssamfunnet skulle reagert overfor Irak. Nå har forholdet mellom araberlandene og Vesten blitt enda verre enn det allerede var.

Nestleder i Norges Kvinne- og familieforbund, Astrid Frøysnes

Nestleder av Verdikommisjonens råd

- Jeg er imot alt som har med krig og våpen å gjøre, men dette er en vanskelig sak. Jeg skulle ønske at ingen behøvde å bombe noen. Jeg kan forstå frykten for Saddam Hussein, men vet ikke helt om dette var måten å gjøre det på. Det går jo ut over sivilbefolkningen. Særlig er det ille når kvinner og barn blir rammet, sier Astrid Frøysnes.

- Vi har et Sikkerhetsråd som skal beskytte stater mot angrep, da må vi jo bruke det.

Sjefredaktør i Det Nye, Kristin Ma Berg

Medlem av Verdikommisjonen

- Alle burde være skeptiske til å bruke bombing som virkemiddel i internasjonale konflikter. Samtidig er jeg redd for at en totalitær stat som Irak produserer masseødeleggelsesvåpen uten av resten av verden får lov til å kontrollere dem. Kanskje burde den vestlige verden forsøkt enda sterkere med diplomatiske virkemidler. Det er et kjempeproblem at den vestlige verden ikke ser ut til å kunne kommunisere med araberlandene.

- Det må være vår største utfordring i det neste årtusen - å finne et språk som kan få oss til å forstå den muslimske verden, og få dem til å forstå oss.

Daglig leder i Vålerenga Fotball, Anders Krystad

Medlem av Verdikommisjonens råd

- Vi har en utenriksminister som på den ene siden prediker nestekjærlighet og på den andre siden støtter bombing av folket i Irak. Dette får jeg ikke til å henge helt sammen. Det er langt mellom liv og lære. Det er klart at Saddam Hussein er en tyranisk diktator, men jeg kan likevel ikke støtte at aksjoner mot ham skal ramme tusenvis av uskyldige.

- Jeg reagerte da Knut Vollebæk og Kjell Magne Bondevik støttet bombingen, og jeg reagerer fortsatt. Det må finnes andre sanksjonsmåter mot Saddam.

Warning: main(/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/05/151858.html on line 241

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/05/151858.html on line 241

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling