Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdikommisjonen utfordrer maktmiljøene

Verdikommisjonen kaster seg inn i den daglige politiske debatten, men avviser at den tramper i politiske minefelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen spør blant annet statsminister Kjell Magne Bondevik hvilke verdier politikken bygger på.

- Vi vil utfordre maktmiljøer på deres verdipremisser. Vi forventer seriøse og grundige svar, sier sekretariatsleder Fred-Olav Sørensen til NTB.

Verdikommisjonen har sett seg lei på kritikk for at den i hittil ikke har gjort nok. På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag utfordret kommisjonens leder Hanne Sophie Greve regjeringen til å gjøre det klart innen seks måneder hvilke verdier som skal styre norsk olje- og gasspolitikk.

Kommisjonen krever også, innen samme tidsfrist, svar på grunnleggende verdispørsmål knyttet til reformer i helsevesenet fra helseministeren, leger og sykepleiere samt Kommunenes Sentralforbund.

Svarene på disse to utfordringene skal kommisjonen bruke til å drive frem verdidebatten gjennom konferanser og publikasjoner.

Politisk minefelt

- Vi skal ikke gå inn i politiske minefelt, men stiller grunnleggende spørsmål om verdi-dilemmaer. Vi har ikke anvist svarene, men kun stilt spørsmålene, hevder Sørensen overfor NTB.

«Hva gjør Regjeringen for å sikre at samholdet i samfunnet ikke taper terreng i forhold til en grådighetskultur der den enkelte er seg selv nok?» er blant de politiske utfordringene Verdikommisjonen reiser i sitt brev til statsminister Kjell Magne Bondevik.

Kommisjonen vil også høre statsministerens verdifundament i forhold til om de svakeste i samfunnet blir taperne i det norske overflodssamfunnet.

Er utvinningstempoet av olje og gass riktig, og hva skal Norge bruke inntektene av investeringer i utlandet til, spør Verdikommisjonen.


«Gruppe 2050»

Verdikommisjonen vil også opprette en gruppe av ungdom under 25 år som skal synliggjøre og vurdere konsekvensene av politiske veivalg i dag. «Gruppe 2050» skal stille dagens generasjon av voksne og politikere til ansvar for livsforhold for kommende generasjoner. Resultatet av «Gruppe 2050»s arbeid skal brukes i Verdikommisjonens rapporter.

Sørensen vil ikke være med på at Verdikommisjonens arbeid blir svært byråkratisk som følge av henvendelsene til etablerte maktmiljøer.

- Vi må gjøre et skikkelig grunnarbeid. Det er alt for mange som bare kommer med uklare erklæringer, sier Sørensen til NTB.

Mange prosjekter

Verdikommisjonen vil igangsette mange prosjekter. Perspektiver på verdier ved livets slutt skal utredes. Kommisjonen ber Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun sette av penger i statsbudsjettet for 1999 til et forskningsprogram om verdispørsmål og livskvalitet.

Statistisk sentralbyrå skal i samarbeid med Verdikommisjonen kartlegge «Det norske verdilandskapet». Verdikommisjonen antar at å forstå verdibegrepet er viktig for å sikre gode fellesskap mellom mennesker, som gir livet kvalitet og mening.

Kommisjonen vil sette i gang et stort bokprosjekt - «De provoserende ti» - som kommisjonen ønsker skal bli stående som en søyle av bøker i verdidebatten.

Kommisjonen vil også skape dialog om forskjeller og likheter mellom etniske, kulturelle og religiøse grupper i Norge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!