Verdiløse Finne-opptrykk til full pris

Opptrykk like verdiløse som kunstplakater selges til «ekte» Ferdinand Finne-pris av kunstnerens arving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden Finnes død nyttårsaften 1999 har hovedarving Thore Elton solgt ferdiggjorte Finne-opptrykk for millioner av kroner med Finnes signatur stemplet på grafikken.

- Bildene er ekte Ferdinand Finne-bilder, men de er ferdiggjort og garantert etter at Ferdinand døde, sier Finnes hovedarving Thore Elton til TV 2.

I Molde kunstforening har Finne-grafikk gått til priser langt over det Finne selv solgte sin grafikk for da han levde. Men i salgsutstillingen finnes også bilder som er trykket i «nytt opplag». Det nye opptrykket er ikke registrert, noe som gjør at det kan eksistere opptil dobbelt så mange av trykkene i markedet som det kjøperen tror.

Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner, som er blant landets fremste innen taksering av kunst, mener hele opplegget er forkastelig.

- Man har trådt over en terskel her som etter mitt skjønn gjør at hele prisingen faller sammen. Skulle det overhode tillates så skulle det stått med tydelig skrift rundt hele passe-partouten hva dette var, og så skulle prisene vært omtrent lik null, sier Elgheim til TV 2.

Elton hevder på sin side at han ikke kjenner til de nye opplagene, men konfrontert med identiske bilder fra forskjellige opplag, og etter å ha kontrollert med Finnes egne protokoller, legger Elton seg flat.

- Vi har prøvd å finne ut av situasjonen. Det er gjort ganske grove feil i forhold til systemoppfølging. Jeg sitter med absolutt alt ansvar for at dette ikke skulle ha skjedd. Men det har skjedd, og det må jeg ta ansvar for. Rutinene har ikke vært gode, og for meg er dette et personlig sjokk og det siste jeg ville skulle skje. Jeg vet heller ikke hvordan dette kunne skje, sier Elton.

Elton avviser at feilene er gjort bevisst.

- Jeg ville vært dum hvis jeg hadde gjort dette bevisst, sier Elton.

(NTB)