Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verdt å fortsette

Siv Jensen freser over dårlige budsjett-tilbud fra regjeringen, men ikke mer enn at hun vil fortsette forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er etter vårt skjønn ingen forsøk fra regjeringspartiene på å komme Fremskrittspartiet i møte. Alt stopper opp ved det de tre regjeringspartiene er blitt enig om i Sem-erklæringen, sa Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen da partene gikk fra hverandre søndag kveld.

Krever nye takter

Frp og forhandlerne fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti skal møtes igjen mandag kveld.

- Da regner vi med helt andre takter fra regjeringspartienes side, sa Jensen.

- Avstanden er svært stor, sa Jan Tore Sanner (H) som leder forhandlingene på vegne av regjeringspartiene.

Verken Jensen eller Sanner ville kommentere enkeltsaker som ligger på forhandlingsbordet, men det gikk fram at det var en vis s bevegelse på det første forhandlingsmøtet.

Blå resept

Det er vel trolig at regjeringspartiene gir etter for Frps krav om at eldre og uføre skal slippe å betale egenandeler for medisiner på blå resept.

Striden står i stor grad om hvor mange oljekroner som kan brukes. Fremskrittspartiet er villig til å bruke 20 milliarder flere oljekroner enn det regjeringen har foreslått.

- Regjeringspartiene holder fast ved at utgiftsøkninger og skattereduksjoner må motsvares av andre utgiftskutt, understreket Sanner. Han frykter at budsjettet skal føre til økt rente.

Regjeringspartiene er fremdeles innstilt på å komme Fremskrittspartiet i møte, og vil nøye vurdere innspillene fra partiet, sa han.

Sanner understreker at det fortsatt er noen dager igjen til finanskomiteens innstilling om statsbudsjettet skal leveres 20. november. Han har fortsatt håp om at partene kommer i mål med et budsjettforslag som vil få flertall i Stortinget.

Lavere rente

- En absolutt forutsetning fra vår side er at vi opprettholder stramheten i budsjettet slik at det legger grunnlag for en lavere rente, sa Sanner.

Siv Jensen har vondt for å se hvorfor Frp skal gå videre i forhandlinger med regjeringspartiene dersom det ikke skjer noen utvikling mandag kveld.

- Det er ikke Fremskrittspartiets jobb å hjelpe dem å realisere innholdet i Sem-erklæringen. Vår jobb er å få gjennomslag for Fremskrittspartiets politikk, sa Jensen.

Foreløpig har Fremskrittspartiet vært invitert til å spise smuler, la hun til. Hun viste til at det må være mulig å få til noe innenfor rammen av statsbudsjettet som er på godt over 650 milliarder kroner.

- Bruk oljepenger

Siv Jensen synes det er firkantet at regjeringspartiene ikke vil bruke mer av oljepengene.

- Nå går vi inn i nedgangstider samtidig som det er viktig å få løst mange oppgaver i samfunnet, sa hun.

- Vi sitter med nok en regjering som later som Norge er et fattig land, og at alt vil gå over styr dersom vi bruker noe av vår handlefrihet på å løse helt akutte utfordringer, sa Siv Jensen.

Mye av søndagen gikk med til å drøfte hva det egentlig betyr at Fremskrittspartiet skal ha gjennomslag med noen av sine saker i statsbudsjettet for neste år.

Partene møttes lørdag for å sondere om det i det hele tatt var grunnlag for å innlede forhandlinger. Fremskrittspartiet la fram en lang kravliste for regjeringspartiene. Etter å ha sovet på saken, meldte forhandlingsleder Sanner tilbake at det var grunnlag for forhandlinger.

(NTB)

FORTSETTER: Siv Jensen ser ikke helt svart på situasjonen.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart