Verdt flere hundre millioner

Bildene som ble stjålet fra Munch-museet i dag vil være nærmest umulig å omsette, sier gallerist Ben Frija i Galleri K.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dette går jo ikke an. Det er helt banalt. Nå må de finne en løsning for å beskytte disse uvurdelige bildene, sier kunsthandler Ben Frija i Galleri K.

- I alle fall har tyvene god smak, konstaterer han lakonisk.

Han er rystet over hvor dårlig de norske kunstskattene beskyttes mot tyver, etter at en rekke Munchbilder er stjålet de siste årene. Et annet Skrik-bilde ble stjålet fra Nasjonalgalleriet for ti år siden, i tillegg ble Munchs «Vampyr» stjålet på 80-tallet, før dagens væpnede ran hvor både «Skrik» og «Madonna» ble tatt fra Munchmuseet.

- Det burde være mulig å få en tyverisikring med et gitter som går ned når alarmen går, og stenger tyvene og bildene inne. Slike ordninger finnes i mange andre museer, sier Frija.

Umulig å omsette

Trøsten for Munchmuseet og norske kunstelskere er at bildene er så godt som umulig å omsette.

- Bildene er ikoner. Alle kjenner disse bildene. Skrik er et enormt bilde, et av de mest kjente bilder i verden, sier Frija.

- De er så kjente at det vil være så godt som umulig å omsette disse bildene. Det vil også være nær umulig å frakte disse bildene trygt ut av landet, uten å skade dem, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer