Verdt flere hundre millioner

Bildene som ble stjålet fra Munch-museet i dag vil være nærmest umulig å omsette, sier gallerist Ben Frija i Galleri K.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette går jo ikke an. Det er helt banalt. Nå må de finne en løsning for å beskytte disse uvurdelige bildene, sier kunsthandler Ben Frija i Galleri K.

- I alle fall har tyvene god smak, konstaterer han lakonisk.

Han er rystet over hvor dårlig de norske kunstskattene beskyttes mot tyver, etter at en rekke Munchbilder er stjålet de siste årene. Et annet Skrik-bilde ble stjålet fra Nasjonalgalleriet for ti år siden, i tillegg ble Munchs «Vampyr» stjålet på 80-tallet, før dagens væpnede ran hvor både «Skrik» og «Madonna» ble tatt fra Munchmuseet.

- Det burde være mulig å få en tyverisikring med et gitter som går ned når alarmen går, og stenger tyvene og bildene inne. Slike ordninger finnes i mange andre museer, sier Frija.

Umulig å omsette

Trøsten for Munchmuseet og norske kunstelskere er at bildene er så godt som umulig å omsette.

- Bildene er ikoner. Alle kjenner disse bildene. Skrik er et enormt bilde, et av de mest kjente bilder i verden, sier Frija.

- De er så kjente at det vil være så godt som umulig å omsette disse bildene. Det vil også være nær umulig å frakte disse bildene trygt ut av landet, uten å skade dem, sier han.

Hvis bildene skulle kunne omsettes, ville imidlertid verdien trolig ligge på mellom 150 og 300 millioner kroner, anslår han.

- Men det er helt teoretisk, understreker den erfarne galleristen og legger til at han tror bildene vil dukke opp igjen.

Knut Forsberg, daglig leder av Blomqvist Kunsthandel i Oslo, anslår på sin side at bare «Skrik» kan være verdt 400-500 millioner kroner og «Madonna» ytterligere 100 millioner, ifølge NTB.

Også Forsberg tror imidlertid at de to berømte bildene vil komme til rette igjen.