Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verftskontrakter på 12,3 milliarder

MOLDE (NTB): Verftsindustrien på Nordvestlandet opplever en historisk aktivitetstopp og har sprengt alle tidligere ordrerekorder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men verftene sliter samtidig med lønnsomheten, og det advares mot en «særnorsk kostnadsutvikling» som raskt kan snu dagens gode ordretilgang.

12 verft har for tida bestillinger på 60 skip til en samlet kontraktsverdi på 12,3 milliarder kroner, skriver Sunnmørsposten. I fjor på denne tida hadde de samme verftene kontrakter på 7,6 milliarder, og også det ble regnet som en meget god ordrereserve. Verftene har samlet 5000 ansatte og har arbeid langt inn i år 2000.

Størst kontraktverdi for en verftsgruppe har Langsten-gruppen med hovedverft i Tomrefjord i Romsdal. Gruppen har kontrakter for 3,5 milliarder kroner «på bok». Aker RGI har aksjemajoriteten i denne verftsgruppen.

Administrerende direktør Oddvar Skjegstad i Langsten-gruppen sier at den viktigste utfordringen nå er å unngå det han kaller en særnorsk kostnadsutvikling, for eksempel når det gjelder lønnskostnader. Konkurransesituasjonen gir ikke rom for det, mener Skjegstad.

- Resultatene for 1996 tyder ikke på at det nødvendigvis er noe direkte samsvar mellom høyt aktivitetsnivå og gode resultater, sier Skjegstad.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!