Verftsstøtten kuttes

Verftsstøtten vil neste år bli kuttet med 80 millioner kroner i forhold til Bondevik-regjeringens budsjettforslag, fremgår det av innstillingen fra Stortingets næringskomite i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Fremskrittspartiet og Høyre som sammen med de tre regjeringspartiene Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre vil vedta kuttet når Næringsdepartementets budsjett kommer opp til endelig behandling i Stortinget. Kuttet innebærer at støtten reduseres fra foreslåtte 595 til 515 millioner kroner. Støttesatsene som vedtas for neste år blir 7 prosent og 3,5 prosent.

Ap plusser på

Arbeiderpartiet går inn for å øke verftsstøtten neste år, men står i innstillingen alene om dette. Ap foreslår å plusse på Bondevik-regjeringens forslag til verftsstøtte med 56 millioner kroner til 651 millioner kroner. Bondevik-regjeringens forslag var på dette punkt identisk med Jagland-regjeringens forslag. Hadde Aps forslag om påplussing neste år fått flertall, ville støttesatsene blitt 9 prosent og 4,5 prosent.

For lite

Høyre anklaget i kveld Arbeiderpartiet for å jukse med budsjett-tallene.

- Ap legger inn alt for lite penger i forhold til de prosentsatsene partiet opererer med, sier Høyres Ansgar Gabrielsen.

Han viser til opplysninger Høyre har hentet inn fra næringsminister Lars Sponheim (V). Av opplysningene framgår det, ifølge Gabrielsen, at det vil være behov for 750 millioner kroner neste år dersom Arbeiderpartiets forslag til støttesatser skal vedtas.

Tidligere statsråd Kjell Opseth, som nå er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i næringskomiteen, avviser påstandene fra Gabrielsen.

- Opplysningene fra statsråd Sponheim er særdeles vage. Tall fra næringen så vel som andre instanser innebærer at beløpet er stort nok for 1998. Når Høyre påstår at beløpet er for lite, så er det bare fordi partiet har prioritert refusjonstilskudd til rederier framfor tilskudd til skipsfart, sier Opseth.

(NTB)