Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verkebyllen tatt

Norges fremste Serbia-kjenner, Haakon Blankenborg, beskriver pågripelsen av Ratko Mladic: - Endelig er verkebyllen stukket hull i!

ARRESTERT: Ratko Mladic (i midten) hevdet han het Milorad Komadic da han torsdag ble arrestert av myndighetene i Serbia. Nå venter krigsforbryterdomstolen i Haag. Foto: Emil Vas/AP
ARRESTERT: Ratko Mladic (i midten) hevdet han het Milorad Komadic da han torsdag ble arrestert av myndighetene i Serbia. Nå venter krigsforbryterdomstolen i Haag. Foto: Emil Vas/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Haakon Blankenborg, tidligere norsk ambassadør i Beograd, er ikke overrasket over pågripelsen av Ratko Mladic.

- Det har skjedd mye positivt i Serbia de siste to og et halvt åra. Pågripelsen av Ratko Mladic er en resultat av dette, sier Blankenborg til Dagbladet.

Serbia og EU - Arrestasjonen betyr først og fremst at verkebyllen som har vanskeliggjort forholdet mellom Serbia og EU nå er stukket hull i. Serbia ønsker medlemskap, det har vært utelukket så lenge Ratko Mladic ikke har blitt tatt, sier Blankenborg.

- For samarbeidet i regionen er pågripelsen viktig. Mladic har vært selve symbolet for krigsforbrytelsene på Balkan.

- Regionen har ikke kunnet legge blant annet Srebrenica-massakren bak seg, når selve symbolet for ugjerningene har gjemt seg i Serbia. En massakrer Ratko Mladic også er tiltalt for å ha ansvaret for, sier Blankenborg.

- En prosess Etter å ha sittet på Stortinget i 24 år, fikk Haakon Blankenborg jobben som norsk ambassadør i Beograd i 2005. Han jobber i dag som seniorrådgiver i Utenriksdepartementet og er trolig den nordmann som kan mest om forholdene på Balkan.

- Arrestasjonen av Ratko Mladic kommer etter en prosess som på mange måter startet høsten 2008.

- Fram til 2006 kunne myndighetene arrestert ham, hvis de hadde ønsket det. Men det siste tiden har Ratko Mladic holdt seg skjult. De to siste årene har jakten etter ham blitt mer intens.

- Mladic et hinder - Kan arrestasjonen føre til politisk uro i Serbia?

- Nei, innenrikspolitisk betyr det lite. Jeg vil tro at det er mer lettelse, etter at det ble kjent at myndighetene har pågrepet ham.

- Hva betyr pågripelsen for Serbia?

- Økonomisk tror jeg ikke arrestasjonen av Ratko Mladic vil ha noen umiddelbar betydning. Men på sikt var det viktig for Serbia å pågripe ham. Serbia ønsker å bli medlem av EU. Ratko Mladic var det synlige hindret. Dette hinderet er nå ryddet av veien, sier Blankenborg.

- Når det gjelder Serbias forhold til andre land, har det også vært preget av at Serbia hele tiden har blitt påminnet om Ratko Mladic var ettersøkt.

- Er du overrasket over at pågripelsen kommer nå?

- Jeg tror nok det er litt tilfeldig at Ratko Mladic ble tatt akkurat nå. Men samtidig er det viktig å understreke at pågripelsen kommer på grunn av at myndighetene siden 2008 har jaktet på ham. Jeg har betraktet det som veldig sannsynlig at det bare var et spørsmål om tid, før Ratko Mladic ville bli pågrepet, sier Haakon Blankenborg.

- VERKEBYLLEN:  Haakon Blankenborg, tidligere norsk ambassadør i Serbia, mener Ratko Mladic var en verkebyll. - Nå er verkebyllen stukket hull i, sier Blankenborg. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
- VERKEBYLLEN: Haakon Blankenborg, tidligere norsk ambassadør i Serbia, mener Ratko Mladic var en verkebyll. - Nå er verkebyllen stukket hull i, sier Blankenborg. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer