Verken edderkopper, slanger eller spøkelser gjør henne redd

For første gang har forskere funnet et menneske ute av stand til å føle frykt. - Oppsiktsvekkende at hun lever.

SKREMMENDE: De fleste frykter store giftedderkopper. Foto:  Rune Petter Ness / NTB Pluss
SKREMMENDE: De fleste frykter store giftedderkopper. Foto: Rune Petter Ness / NTB PlussVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne, ute av stand til å føle frykt på grunn av en manglende struktur i hjernen, kan hjelpe forskerne til å finne behandlingsformer for posttraumatisk stresssyndrom, skriver BBC.

Forskningen, som er publisert i tidsskriftet Current Biology, viste at kvinnen ikke reagerte med frykt til tross for at hun ble satt i en rekke skremmende situasjoner.

Hun ble utsatt for giftige slanger og edderkopper, så skrekkfilmer og ble til og med tatt med til et hus som etter sigende var hjemsøkt av spøkelser. Likevel kunne ikke forskerne finne et eneste tegn på at kvinnen ble redd.

Ville ta på giftig edderkopp Kvinnen har uttalt at hun har andre følelser, men at hun som voksen aldri har opplevd å kjenne frykt. Hun er det første kjente tilfellet av et fryktløst menneske.

Forskere ved Iowa-universitetet sier fryktløsheten skyldes at hun mangler en struktur i hjernen som kalles amygdala. Tidligere forsøk har vist at dersom amygdala blir fjernet hos dyr, blir også de fryktløse.

Kvinnen opplevde frykt som barn, og hun vet dermed at enkelte situasjoner bør framkalle frykt. Likevel har hun i sitt voksne liv opplevd å bli truet med både kniv og skytevåpen, uten at hun er blitt redd.

Forskerne måtte fysisk stoppe kvinnen fra å ta på en giftig tarantella. Hun fortalte dem at hun visste det ville være farlig, men at nysgjerrigheten hennes ble for stor.

- Fordi hun mangler amygdala, mangler hun også evnen til å få øye på og unngå farene i verden. Det er oppsiktsvekkende at hun fremdeles lever, sier forskningsleder Justin Feinstein.

Vil finne behandling Forskerne håper at studier av kvinnen vil få dem til å forstå hvordan hjernen håndterer frykt. Håpet er at det kan være til hjelp i behandlingen av personer med posttraumatisk stressyndrom, en vanlig lidelse blant soldater som har tjenestegjort i konfliktområder.

- De klarer ofte ikke å forlate hjemmene sine på grunn av en stadig følelse av at de er i fare, sier Feinstein.

Ved å studere den fryktløse kvinnen, håper forskerne å kunne finne behandlingsformer rettet mot de områdene i hjernen som av og til tillater at frykten blir altoppslukende.

SKAPER FRYKT: En slange har fått en mus til middag i Oslo Reprilpark. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SKAPER FRYKT: En slange har fått en mus til middag i Oslo Reprilpark. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer