Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verken flukt, krig eller revolusjon kunne skille dem. Slik markerte de 70 år som gift

«Kinas mest romantiske par».

JERNBRYLLUp: Wang Deyi og Cao Yuehya er begge blitt 98 år gamle, men kjærligheten mellom dem består. Bildet til venstre viser paret på bryllupsdagen 24. november. Bildet til høyre er tatt 70 år etter. Foto: Ap / NTB scanpix
JERNBRYLLUp: Wang Deyi og Cao Yuehya er begge blitt 98 år gamle, men kjærligheten mellom dem består. Bildet til venstre viser paret på bryllupsdagen 24. november. Bildet til høyre er tatt 70 år etter. Foto: Ap / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er kalt Kinas «mest romantiske par» og de lever virkelig opp til forventningene med markeringen av jernbryllupet sitt i år.

24. november 1945 sto paret side ved side og lovte sin troskap til hverandre i en park i Chongqing i Kina. Det er 70 år siden i år, og feiringen fortjente selvsagt noe spesielt for paret Wang Deyi og Cao Yuehya (begge 98).

Paret har gjenskapt bryllupsbildet de tok i den samme parken novemberdagen i 1945, men på tross av det lange ekteskapet - har det vært en langt fra smertefri ferd, skriver CNN.

Flukt og krig Ifølge britiske Metro er brudeparet opprinnelig fra Shanghai, men måtte rømme til det sørvestlige Kina da andre verdenskrig brøt ut. Det var under et ball arrangert av Kinas mest prestisjetunge universitet i 1943 paret møttes for første gang.

- Min far spurte min mor om en dans og de ble forelsket nesten ved første blikk. Slik møtte de hverandre, forteller parets yngste sønn Cao Pangpei til CNN.

På tross av begge hadde vært på flukt møtte de altså hverandre, men hindringene tok ikke slutt for paret av den grunn.

Cao Yuehya ble nemlig sendt til frontlinja i India i krigsåra, der han jobbet som tolk for en amerikansk general.

Han fikk aldri mulighet til å ta farvel til Wang Deyi, og som en tolk uten kamptrening ble opplevelsen i India skremmende, og den eneste måten han kunne holde kontakt med sin utkårede var gjennom militærets brevtjeneste.

Ifølge nyhetsbyrået sendte han kjærlighetsbrev til Wang så ofte han kunne. Som en svært intelligent amatørpoet flytende i tre språk har diktene hans også satt sine spor i ettertida. Et av brevene hans ble faktisk kåret til verdens mest romantiske 50 år etter.

Trusselen under revolusjonen Paret ble gjenforent i august 1945, og bryllupet sto altså bare et par måneder etter. Paret sparte på minnene fra krigsdagene, men det aller første brevet måtte de ødelegge.

De viste nemlig Cao Yuehya i en amerikansk uniform. Da kulturrevolusjonen brøt ut i Kina måtte bildet ødelegges, og faren Cao ble stilt for retten på grunn av USA-bistanden under krigen. Paret kom seg også gjennom revolusjonen, og flere ganger har de gjenskapt minnerike øyeblikk fra sitt lange kjærlighetsliv - blant annet gamle bilder.

Det var barna deres som ønsket at de to skulle gjenskape det 70 år gamle bryllupsbildet, og internett har latt seg sjarmere siden det ble lagt ut.

- Foreldrene mine er 98 år. Nå husker de ikke så mange ting fra eget liv, men de kan sitere kjærlighetsdiktene de skrev til hverandre under krigen, forteller sønnen til CNN.

Og parets egne hemmelighet for den langvarige kjærligheten:

- Par må bry seg om hverandre. Jeg tenker på henne hele tida, og hun tenker på meg, sa Sao Yuehya under bildeseansen ifølge byhetsbyrået Xinhua.

- Når vi begge er hundre år, skal vi reise tilbake igjen, spøkte kona Wang Devi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media