Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verken jeg eller noen av mine forgjengere kunne gjort det bedre

Ekspresident Bill Clinton fyrte opp demokratene med kraftfullt forsvar av president Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE (Dagbladet): Alle var spente på hva superpopulære, men frittalende Bill Clinton ville si i sin tale i natt på demokratenes landsmøte.

Til ellevill jubel gikk han på scenen i den gigantiske landsmøtehallen og ga et helhjertet og kraftfullt forsvar av valgene Obama har gjort. Fullstendig ekstase ble det da mindre da Obama selv kom på scenen etter talen og bukket dypt for Clinton. Da hadde demokratenes politiske superstjerne snakket dobbelt så lenge som de 24 minuttene han egentlig hadde fått tildelt.

Selv om mange amerikanske medier hevder at forholdet dem i mellom er langt fra hjertelig etter Obamas, bitre nominasjonsstrid med Clintons kone Hillary, ga de hverandre en lang og varm klem.

- President Obama startet med en mye svakere økonomi enn det jeg gjorde. Ingen president - verken jeg eller noen annen av mine forgjengere - kunne ha reparert skadene bedre på bare fire år. Men forholdene holder på å bli bedre, og hvis du fornyer presidentens kontrakt, vil du merke det. Det tror jeg av hele mitt hjerte, sier Clinton.

Obamas medarbeidere fikk ikke se talen til Clinton før kort tid før han gikk på scenen, men Clinton leverte en hyllest til Obama.

- Enkelt valg - I Tampa var republikanernes argument mot å gjenvelge presidenten temmelig enkelt: Vi etterlot ham et fullstendig kaos. Han er ikke ferdig med å rydde opp ennå, så gi ham sparken og gi oss jobben igjen, sier Clinton og fortsetter:

VARM STØTTE: Bill Clinton fikk en god klem av president Barack Obama etter sin bejublede tale på demokratenes landsmøte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
VARM STØTTE: Bill Clinton fikk en god klem av president Barack Obama etter sin bejublede tale på demokratenes landsmøte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg liker argumentet for å å gjenvelge president Obama mye bedre. Han arvet en stygt skadet økonomi, bygde et gulv under hullet og begynte den lange, vanskelige veien for å komme seg på fote, og han la grunnlaget for en mer moderne, mer velbalansert økonomi som vil produsere millioner av jobber, vitale nye bedrifter og masse ny rikdom for innovatører, sier Clinton.

Talen kommer trolig særdeles godt med for Obama. Clinton, som ledet USA gjennom de økonomisk suksessfulle årene på 1990-tallet, har nemlig en langt bredere appell også blant sentrumsvelgere og hvite velgere enn det Obama selv har.

- Det viktigste spørsmålet er: Hva slags land vil du bo i. Hvis du vil ha et samfunn hvor du må klare deg selv og hvor vinneren får alt, bør du støtte den republikanske kandidaten. Ønsker du et land hvor framgang og ansvar deles - hvor vi alle er i samme båt - bør du stemme på Barack Obama og Joe Biden, sier Clinton.

Han tok for seg det ene etter de andre av republikanernes angrep på Obama. Med en blanding av fakta og følelser tilbakeviste han i tur og orden alt og gikk aggressivt til angrep på det han mener er republikanernes destruktive holdning og fullstendig manglende vilje til å samarbeide.

- Hater Obama - Selv om jeg ofte er uenig med republikanerne, så har jeg aldri hatet dem slik den ytre høyresiden, som nå kontrollerer partiet, ser ut til å hate president Obama og demokratene. De mener offentlig sektor er fienden og at kompromiss er svakhet. En av hovedgrunnene til at Amerikan bør gjenvelge president Obama, er at han fortsatt kjemper for å få til samarbeid, sier Clinton.

Han viser til alle sine tidligere politiske motstandere som han har trukket inn i sin administrasjon, som for eksempel visepresident Joe Biden, som kjempet mot Obama i nominasjonskampen i 2008.

PARTITOPPENE: Visepresident Joe Bide og kona, Jill, tidligere utenriksminister Madeleine Albright, førstedame Michelle Obama og Julian Castro, ordføreren i San Antonio i Texas, som holdt en av gårsdagens hovedtaler på VIP-tribunen under Bill Clintons tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
PARTITOPPENE: Visepresident Joe Bide og kona, Jill, tidligere utenriksminister Madeleine Albright, førstedame Michelle Obama og Julian Castro, ordføreren i San Antonio i Texas, som holdt en av gårsdagens hovedtaler på VIP-tribunen under Bill Clintons tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jammen utnevnte han til og med Hillary, sier Clinton til høylytt latter og jubel.

Etter den bitre bitre nominasjonskampen Hillary tapte mot Obama, tok han henne umiddelbart inn i regjeringen som utenriksminister. Mens både Biden og Michelle Obama var blant publikummerne under talen, var Hillary Clinton på tjenestereise i Asia.

- I mer enn 200 år, gjennom hver krise, har vi alltid kommet ut sterkere enn da vi gikk inn i den. Og vi vil gjøre det igjen så lenge vi står sammen. Hvis det er hva du tror, hvis det er det du vil, så må vi gjenvelge President Obama, avsluttet Clinton.

Unison hyllest Talen ble umiddelbart og unisont hyllet av eksperter og tilhengere.

- Dette er den beste talen jeg har hørt fra Bill Clinton i alle mine år, sier den særdeles rutinerte CNN-programlederen Wolf Blitzer.

- Dersom Obama klarer å levere hattrick i morgen - Michelle, Bill, Barack - vil det være en av de beste landsmøtene i moderne tid, skriver Politicos erfarne kommentator, Roger Simon, på Twitter.

- Bill Clinton er en mester i å dramatisere kronglete politiske detaljer så de blir forståelige. En ekte offentlig pedagog, skriever Berkeley-professor og tidligere arbeidsminister i USA, Robert Reich.

ENGASJERT: Bill Clinton ble mottatt som en rockestjerne og svarte med en kraftfull tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
ENGASJERT: Bill Clinton ble mottatt som en rockestjerne og svarte med en kraftfull tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media