KRITISK TIL BORTEN MOE-BOKA: Den som tror at en bok basert på anonyme kilder vil spore Senterpartiet fra politisk debatt på landsmøtet, han eller hun kjenner ikke bevegelsen vår særlig godt, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete fra landsmøtets talerstol. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet
KRITISK TIL BORTEN MOE-BOKA: Den som tror at en bok basert på anonyme kilder vil spore Senterpartiet fra politisk debatt på landsmøtet, han eller hun kjenner ikke bevegelsen vår særlig godt, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete fra landsmøtets talerstol. Foto: Bjørn S. Kristiansen / DagbladetVis mer

- Verken jeg, Ola, eller Trygve kjenner oss igjen i bildet som er tegnet om hvordan vi samarbeider

Holder en av sitt livs viktigste taler på Sp-landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN (Dagbladet): I dag holdt Sp-leder Liv Signe Navarsete en av sitt politiske livs viktigste taler. Det siste året har vært preget av opprivende personkonflikter, og partiet ligger så vidt over sperregrensa.

Det er fem måneder til et stortingsvalg som de rødgrønne ligger an til å tape. I dagens tale på Senterpartiets landsmøte i Loen i Sogn og Fjordane, var oppdraget klart: Hun måtte overbevise sine egne om at partiet kan løfte seg.

Opptakten til landsmøtet har handlet mye om den uautoriserte portrettboka VG-redaktør Elisabeth Skarsbø Moen-har skrevet om Sp-nestleder Ola Borten Moe. Boka skildrer også den mye omtalte konflikten mellom Navarsete og Borten Moe i kraftige ordelag.   

- Shaken, not stirred Navarsete, som ble introdusert som «politikkens svar på Tina Turner» da hun inntok talerstolen, åpnet talen med et kraftig oppgjør med boka.

- Noen har hatt blanda følelser før dette landsmøtet, på grunn av en en lenge varsla bok. For å si det slik: We are shaken, but not stirred! sa Navarsete.

- Vi skal tåle at partiet og enkeltpersoner blir sett under lupa. Men verken jeg, Ola, Trygve kjenner oss igjen i bildet som er tegnet om hvordan vi i ledelsen samarbeider. Ja, vi er politisk uenige i enkeltsaker. Men nettopp det at vi utfyller hverandre, er en styrke for partiet, fortsatte hun.

- Og den som tror at en bok basert på anonyme kilder vil spore Senterpartiet fra politisk debatt på landsmøtet, han eller hun kjenner ikke bevegelsen vår særlig godt!

Advarte mot Høyre og Frp Navarsete brukte talen til å skryte av Sp som et motmakt-parti mot nyliberalistisk tankegods, sentralisering og annen «systemtvang» som truer distriktene. Det er tidvis er bruk for «ei kjerring mot strømmen», påpekte hun.

Og det vil merkes dersom partiet forsvinner ut av regjering, slo hun fast:

- Det lover jeg dere, det vil synes i Norge når vi ikke sitter der. Norge vil se annerledes ut hvis andre krefter tar over, sa Navarsete, og la til:

- Viktige verdier mister et talerør i regjeringa, og hverdagsmennesket mister en stemme. Det er dét valget handler om, det er mye som står på spill.

- 22. juli-kommisjonens rapport misbrukes Sp-lederens holdt også fram Senterpartiet som en viktig motmakt i det politiske oppgjøret etter 22. juli-terroren.

- Vi ser systemtvangen i debatten av kjølvannet av 22. juli: Hvordan rapporten fra 22. juli-kommisjonen blir misbrukt som grunnlag for å presse fram sentralisering. Det skjer selv om det ikke står noe som helst i den rapporten som underbygger en slik tenkning. Det mest dagsaktuelle eksempelet er prosessen med å legge ned om lag halvparten av 110-sentralene, sa hun.

- Hvem har spurt om folk i Møre og Romsdal vil få et bedre tilbud om den velfungerende 110-sentralen blir flytta fra Ålesund til Trondheim? Jeg mener det er naturlig å se for seg et fylkesdekkende distrikt for beredskap.

I dag er det Fylkesmannen som har ansvar for å koordinere beredskapsarbeidet. Slik vil Senterpartiet fortsatt ha det.

- Nå ligger klagesakene i Justisdepartementet, og jeg skal derfor nøye meg med å si at Senterpartiet skal arbeide for å opprettholde det som fungerer. Det er noe som heter: If it ain't broke, don't fix it. Hvorfor skal vi reparere det som fungerer bra?