- HAR IKKE BLITT LURT: SV-leder Bård Vegard Solhjell er enig i at utsettelsen av den såkalte «månelandingen» på Mongstad er beklagelig, men avviser at verken miljøbevegelsen eller SV har blitt lurt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- HAR IKKE BLITT LURT: SV-leder Bård Vegard Solhjell er enig i at utsettelsen av den såkalte «månelandingen» på Mongstad er beklagelig, men avviser at verken miljøbevegelsen eller SV har blitt lurt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Verken miljøbevegelsen eller SV har blitt lurt

SV-nestleder Solhjell er enig i at «måneparkeringen» er beklagelig, men understreker at det er teknologiske grunner bak utsettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at flere opposisjonspolitikere på Stortinget og store deler av miljøbevegelsen etterlyste regjeringspartner SVs reaksjon til at den såkalte «månelandingen» på Mongstad er parkert fram til 2014 kommer nå partiets nestleder Bård Vegard Solhjell på banen.

Partiet med stor presisje investert i CO2-fangsten på Mongstad forble tause ut 1. mai selv om olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde bekreftet på TV2 Nyhetene at regjeringen trenger mer tid.

- Lurt ikke rett betegnelseFrps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener miljøbevegelsen har all grunn til å føle seg lurt i saken.

- Lurt er ikke den rette betegnelsen. At de er skuffet og at dette er sterkt beklagelig er åpenbart. Det er et viktig miljøprosjekt som har blitt utsatt, og jeg forstår frustrasjonen, sier Bård Vegard Solhjell til Dagbladet.

Han mener selv det er beklagelig at den såkalte «månelandingen» på Mongstad er parkert fram til 2014.

- Men det er teknologiske grunner til utsettelsen. Det tar tid å utvikle god teknologi og det er en forutsetning at kvaliteten må være god. Da er det viktig at det er et gjennomført prosjekt når vi først setter i gang. Det er viktig at det blir varslet om forhindringer, og at vi ikke flyter på forsinkelsen.

Det var i 2006 at regjeringen og Statoil inngikk en avtale om at gasskraftverket på Mongstad skal ha fullskala CO2-fangst fra 2014.
Nå skal planen være at beslutningen om finansiering av «månelandingen» skal skje i 2014.

Og da er «romfartøyet» tidligst klar for landing fire år etter.

MÅNEPARKERT: CO2-rensing av oljeraffineriet på Mongstad.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix .
MÅNEPARKERT: CO2-rensing av oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix . Vis mer

- SV ble ikke lurtDen eneste av miljøorganisasjonenes talsmenn som ikke har latt seg forarge eller overraske, er Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv.

Han mener SV ble lurt med på noe som aldri lar seg realisere.

- Har SV blitt lurt?

- Nei, det er en utsettelse som er grunnet i at det er mer komplisert å få prosjektet opp på en god måte. Dette var mer komplisert enn det alle forutså, sier Solhjell til Dagbladet.

Han understreker at det var viktig å ha en tøff tidsplan for å sette press på prosjektet. På den måten kunne man finne ut at det tok mer tid. Nå sier Solhjell at man igjen må inn med mer styring.

- Vi må følge opp den nye fristen nøye, sier han.

Regner ikke med å trekke utslippstillatelseI går gikk Kristelig Folkepartis miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal ut og sa at miljøvernminister Erik Solheim må gjøre jobben sin. Han må trekke utslippstillatelsen til Mongstad, mener Hjemdal.

- Er det aktuelt å trekke utslippstillatelsen til Mongstad, Solhjell?

MENER MILJØBEVEGELSEN BLE LURT: Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
MENER MILJØBEVEGELSEN BLE LURT: Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- Det får vi komme tilbake til. Det er flere ulike sider ved denne saken som vi ikke har noen kommentarer til nå. Men jeg regner ikke med at det blir noen endring der, sier han.

Når rensingen ikke er klar i 2014, er det ikke noen vits i å sette i gang full drift av gasskraftverket i 2014, mener Hjemdal.

- Alle enkeltsaker må vi ta etterhvert. Det er fremdeles viktig at opposisjonspartiene står bak og vil stå bak prosjektet om de blir valgt i 2013.

- Jeg vil utfordre KrF, Venstre og Høyre til å være like krystallklare på om de vil gjennomføre prosjektet som oss, sier Solhjell.

- Vi kan bidraMiljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv mener CO2-frie gasskraftverk er en umulighet, og mener man i Norge ikke kan noen ting om gasskraft - i motsetning til land som Nederland og Tyskland.

- Når de ikke går inn for rensing, burde vi innse at det er urealistisk. Norge trenger ikke gasskraften, sier Oddekalv til NTB.

- Det er jeg uenig i, sier Solhjell.

- Mange land jobber med ulike prosjekter, og i alle tilfellene er det komplisert og derfor vanskelig. Jeg mener sterkt at vi kan bidra til å utvikle en tekonologi som kan rense anleggene.

MENER SV BLE LURT: Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
MENER SV BLE LURT: Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer