Verkstedoppgjør som forventet

I hovedsak et oppgjør som forventet, er konklusjonen etter verkstedoppgjøret blant folk som «tar temperaturen» på norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oppgjøret gir ikke grunnlag for å endre våre prognoser, sier forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

Og prognosene viser at norsk økonomi går så det gnistrer og at arbeidsledigheten synker. Cappelen er enig med NHO-leder Karl Glad som sier at det sentrale tillegget på ca 3 kroner vil svekke verkstedsbedriftenes konkurranse-evne.

- Lønnsoppgjøret gir en viss svekkelse av konkurranseevnen, og det vil nok dempe virksomheten i den utekonkurrerende delen av næringslivet, men det er ennå ikke mulig å si hvor mye, sier Cappelen.

Bekymret for 1999

Og den demperen vil kanskje mottas med mer eller mindre glede hos dem som er bekymret for den høye «temperaturen» i norsk økonomi og faren for høy inflasjon og økonomisk tilbakeslag.

Administrerende direktør i Sparebankforeningen, Einar Forsbak, er mer bekymret over lønnsoppgjøret til neste år som han mener kan gå av sporet grunnet stort behov for arbeidskraft og det sterke presset i arbeidsmarkedet. Forsbak regner med at verkstedoppgjøret indikerer en lønnsvekst i år på 4,5 til 5 prosent. Det er ikke så mye mer enn i fjor, og betyr ingen dramatikk, mener han.

Lik prognosene

Forsbaks anslag er i samsvar med prognosene til Norges Bank og Statistisk sentralbyrå for lønnsveksten i år. Byrået har i sitt økonomiske utsyn en lønnsvekst på 4,6 prosent i år, og her inngår både sentrale og lokale tillegg samt overheng. Norges Bank har i sin siste prognose en lønnsvekst i år på 5,25 prosent.

Forsbak tror ikke verkstedoppgjøret vil endre på rentebildet. Det som kan endre rentene, er revidert nasjonalbudsjett. Med bakgrunn i det regjeringen der makter eller kanskje rettere sagt, ikke makter, tror Forsbak fortsatt det er mulig at Norges Bank kommer til å øke signalrenten med 0,25 prosentpoeng i tillegg til den økningen som kom tidligere i år.