Vern for varsleren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den såkalte sudbø-saken fra Radiumhospitalet har rettet søkelys mot de forskningsetiske standardene og kontrollsystemene i medisinsk forskning. I det tilfellet fungerte de kritiske normene som er kjernen i all akademisk virksomhet, mens det formelle kontrollsystemet bidro til å skjule jukset. I går ble det lagt fram en bok, «Varsleren» av Jon Hustad, og den viser tydelig at varsling om ulovlige, uetiske eller uredelige handlinger innenfor dette miljøet kan være langt mer problematisk.

Boka forteller historien om 22 måneder gamle Fredrik som ble brukt i et forskningsopplegg ved Rikshospitalet og som døde mens undersøkelsene pågikk. Verken foreldre eller overordnede myndigheter eller politi ble varslet. De ansvarlige valgte taushet. Først flere år seinere oppdaget barnelege, professor Ole Didrik Saugstad de sterkt kritikkverdige forholdene ved forskningsopplegget, og varslet sykehusets ledelse. Det startet en hurlumhei som ikke primært rettet seg mot dem som hadde drevet med uetiske forsøk, men mot Saugstad. Boka beskriver hele repertoaret av mekanismer som settes igang for å hindre kritisk innsyn. Saugstad fikk kolleger og ledelse imot seg, ble utsatt for bakvaskelser og løgnbeskyldninger, ble truet av advokater og fagfeller, og ble stående nesten alene mot den kompakte majoritet. Det det ble varslet om ble glemt.

Boka og saken er et høyst aktuelt apropos til en lovreform som nå verserer i det politiske systemet. Det gjelder en bestemmelse som skal beskytte varsleren mot trakassering fra arbeidsgiverens side, og som også skal hindre at allehånde lojalitetskrav fungerer som hindre mot varsling om antatt uetiske eller ulovlige handlinger. Så langt har arbeidet med lovforslaget snarere tendert mot å begrense varslerens rettigheter enn å utvide dem. Men det foreligger forslag til formuleringer som tar hensyn til slike innvendinger. Dem bør regjeringen ta hensyn til når den kommer tilbake til Stortinget med forslag til lovendring. Boka om lille Fredrik og professoren som trosset ledelsens ønsker om ro, bør tas som et bevis for at selv ressurssterke varslere trenger støtte i lovverket.