- Verneplikt for kvinner er ikke likestilling

Det mener Kvinnesaksforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verneplikt for kvinner er en forutsetning for fortsatt verneplikt, mener norske soldater selv. Kvinnesaksforeningen mener imidlertid det ikke har noe med likestilling å gjøre, heller motsatt.

- Kvinner og menn behøver ikke å være like eller gjøre de samme tingene for å bli likestilt, sier leder for Kvinnesaksforeningen Torild Skard til Aftenposten.

Debatten om tvungen verneplikt for kvinner tar nå fyr for alvor. De tillitsvalgte i Vernepliktsrådet, som representerer dagens norske soldater, sier at fortsatt verneplikt bare kan legitimeres ved at kvinner og menn likestilles.

- Kvinnelig verneplikt er en forutsetning, sier landstillitsvalgt Eivind Nævdal-Bolstad og mener at han har med seg forsvarsministeren i dette synet.

- Forsvaret trenger flere kvinner. Vi har allerede gjennomført frivillig sesjon. Det er for tidlig å konkludere om dette i seg selv er tilstrekkelig for å nå målene vi har satt oss, eller om kjønnsnøytral verneplikt er veien å gå, sier forsvarsminister Anne Strøm-Erichsen (Ap) til Aftenposten.

Forsvarets kvinneoffensiv faller ikke i god jord hos Landsstyret i Norsk Kvinnesaksforening (NKF).

- Vi anser kvinnelig verneplikt som en total misforståelse av likestillingsbegrepet og likestillingslovens intensjoner. Kvinner skal verdsettes og tildeles makt og ressurser på linje med menn. Men kvinner og menn behøver ikke å være like eller gjøre de samme tingene for å bli likestilt. Vi vil sterkt advare mot at det øves press fra samfunnets side for å få kvinner inn i det militære og særlig at det innføres tvungen verneplikt, sier leder Torild Skard.

(NTB)

43 PROSENT: Av 36 innkalte kandidater til opptak, var hele 43 prosent unge kvinner i 2005. En av dem var Frida Halvorsen (19) fra Oslo, som slet seg gjennom 3000-meteren i det varme været under Felles opptak og seleksjon på luftforsvarets skolesenter Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET / SCANPIX / HO
43 PROSENT: Av 36 innkalte kandidater til opptak, var hele 43 prosent unge kvinner i 2005. En av dem var Frida Halvorsen (19) fra Oslo, som slet seg gjennom 3000-meteren i det varme været under Felles opptak og seleksjon på luftforsvarets skolesenter Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET / SCANPIX / HO Vis mer