Verneplikt-rykter løper løpsk

Amerikansk ungdom bombarderes av epost og rykter om militær verneplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske presidentvalgkampen er inne i sin heteste periode og rykter og utspill settes ut over en lav sko av begge parter.

Amerikansk ungdom bombarderes av epost, påstander og rykter om at den militære verneplikten vil bli gjeninnført, hvis George W. Bush får fortsette som president.

Ifølge påstandene skal verneplikten gjelde både unge kvinner og menn, i alderen 18 til 25.

Omfanget av ryktene har blitt så stort at både visepresident Dick Cheney, forsvarsminister Donald H Rumsfeld og utenriksminister Colin L.Powell har sett seg nødt til å prøve å avsanne ryktene de siste dagene.

- Ideen som noen der ute sprer om at det finnes en hemmelig plan for å gjeninnføre verneplikten er bare tull, det er ikke sant, uttalte visepresident Dick Cheney til MSNBC i går.

Mange hevder likevel hardnakket at det ikke bare er snakk om rykter, men at det er en reell fare for gjeninnføring av almenn verneplikt. Årsaken de viser til er at USA ikke har store nok styrker til å opprettholde sitt militære nærvær i Irak og andre steder.

To lovforslag om gjeninnføring av verneplikt er lagt fram for Representantenes hus og for Senatet. Begge er imidlertid lagt fram av demokrater, og ingen av dem har noen støtte å snakke om. Det ene lovforslaget er lagt fram av kngressmann Charles Rangel, som en protest mot Irak-krigen.

En av organisasjonene som bidrar til å spre påstandene er Rock The Vote, som prøver å mobilisere unge mennesker til å benytte seg av sin stemmerett.

På nettsidene til Rock The Vote oppfordres unge til å videresende en epost med teksten «YOU HAVE BEEN DRAFTED» til alle kjente.

Går man inn på eposten eller nettsidene deres får man lese: «Dette er ikke et ekte innrulleringskort men ekte kort kan være i posten snart hvis den nåværende situasjonen ikke snart forbedres».

Ifølge MSNBC er imidlertid Pentagon motstander av almenn verneplikt, fordi en verneplikt på to år ikke vil gi tid nok til å lære opp soldatene grundig nok, før de sendes ut til konfliktområder.

<B>BARE SKREMSEL?</B> Dette kortet, som sendes per epost til horder av amerikansk ungdom, truer med at George Bush kommer til å gjeninnføre almenn verneplikt hvis han blir sittende som president.
<B>UPOPULÆRT: </B>78 prosent av amerikanere mellom 18 og 29 år er motstandere av militær verneplikt.