Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vernepliktig på kystvaktskip savnet i Barentshavet

Enorm leteaksjon ved Bjørnøya. Men dårlig sikt gjør at søk fra lufta avsluttes.

LETEOMRÅDET: Letingen foregår i en stor radius rundt Bjørnøya. Kart: Google Maps
LETEOMRÅDET: Letingen foregår i en stor radius rundt Bjørnøya. Kart: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et besetningsmedlem fra kystvaktskipet «Nordkapp» er savnet i Baretshavet. Det melder Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge, som koordinerer den store leteaksjonen som er satt i gang.

- Personen har vært savnet siden ca. klokka 10.10 i dag. Det ble da oppdaget at en fra mannskapet ikke befant seg om bord, opplyser HRS' redningsleder Frode Iversen.

Vedkommende antas å ha falt over bord.

Militære og sivile fartøy

Klokka 17.30 opplyser Tomas Ringen ved HRS at søket fremdeles pågår for fullt, og at de har økt bemanninga. Et stort antall militære og sivile fartøyer er satt inn:

KV «Nordkapp» og KV «Barentshav» søker i hver sin retning, mens Sysselmannen på Svalbard stiller med helikopter og skipet «Polarsyssel». Et Orion-fly fra Luftforsvaret deltar også i søket sammen med Kystverkets fly fra Bodø.

- I tillegg har omkring 15 norske og russiske fiskefartøy respondert på vår mayday relay-melding, og deltar i søket, sier Ringen til Dagbladet.

Den savnedes pårørende er varslet, ifølge HRS.

Etter at lørdagen stort sett har vært preget av god sikt i området, melder HRS klokka 18.40 er at den vertikal sikten er blitt såpass dårlig at det er lite hensiktsmessig å søke med fly.

Sysselmannens helikopter nummer to blir derfor ikke satt inn, og Kystverkets fly returnerer til fastlandet. Det blir vurdert løpende om endringer i været gjør at det settes inn fly igjen.

Forskjellige tidspunkt

- Det er en mannlig vernepliktig som er savnet, opplyser Sjøforsvarets presseoffiser, kapteinløytnant Thomas Gjesdal, til Dagbladet.

KV «Nordkapp» befant seg rundt 50 nautiske mil (93 kilometer) nord- nordvest for Bjørnøya da den savnede personen sist ble sett i 02.30-tida, ifølge HRS. Skipet har siden snudd og befinner seg nå like øst for den norske øya.

Sjøforsvaret opplyser at mannen sist ble sett 23.50.

- Det er opplysningene som kommer fra Kystvaktens operative sentral, men jeg registrerer at det er et avvik, som vi skal sjekke opp i, sier Gjesdal.

Dagbladet følger saken.

KYSTVAKTSKIP: KV «Nordkapp», her fotografert i Adventfjorden på Svalbard. Skipet var på rutineoppdrag da den vernepliktige forsvant. Foto: Prillen / Wikimedia Commons
KYSTVAKTSKIP: KV «Nordkapp», her fotografert i Adventfjorden på Svalbard. Skipet var på rutineoppdrag da den vernepliktige forsvant. Foto: Prillen / Wikimedia Commons Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media