Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vernepliktige vil ha normal lønn

Ellers overlever ikke verneplikten, mener de.

VERNEPLIKTIGE: Tillitsmannsordningen ønsker seg normal lønn i forsvaret. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VERNEPLIKTIGE: Tillitsmannsordningen ønsker seg normal lønn i forsvaret. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Soldater som er på førstegangstjeneste mener verneplikten i Norge kun kan overleve dersom de får tilnærmet normal lønn.


Soldatenes synspunkter har blitt fanget opp via talspersoner i tillitsmannsordningen (TMO).

- Den dagen et flertall blant norske ungdommer kommer til at det ikke er fornuftig å gjennomføre førstegangstjenesten, at den gjør et for stort inngrep i livet deres i forhold til hva de får igjen, er vernepliktens dager talte, sier landstillitsvalgt Steffen Rogstad til Aftenposten.

- Er vi så heldig at vi klarer å beholde verneplikten i et 30-40-års perspektiv, må vi opp i lønn. I et land som Sveits er det en egen skatt som finansierer lønn til vernepliktige. Vi vil ikke foreslå konkrete løsninger for Norge, men endringer må til, sier han.

TMO foreslår som et første steg at alle som deltar på øvelser i Heimevernet, skal få normal lønn.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) skal fredag svare på spørsmål om verneplikten på Stortinget. Der vil lederen for utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), vite hva regjeringen gjør for å heve førstegangstjenestens status.

Faremo opplyser til avisen at økt status handler om langt mer enn betaling, men hun forstår ønsket om mer penger og vil jobbe for å øke satsene i framtiden.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!