Verner aktiv norsk vulkan

Hele den arktiske vulkanøya Jan Mayen blir nå fredet som naturreservat.

VULKANSK. Den vulkanske øya Jan Mayen 377 kvadratkilometer stor arkitisk øy tilhørende Norge.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VULKANSK. Den vulkanske øya Jan Mayen 377 kvadratkilometer stor arkitisk øy tilhørende Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hele den arktiske vulkanøya Jan Mayen blir nå fredet som naturreservat.

Flystripe Formålet med fredningen er å bevare en tilnærmet uberørt arktisk øy og sjøområdene rundt, med et storslagent landskap, aktive vulkaner, viktige sjøfuglområder og mange kulturminner.

Vernet omfatter det meste av øya, og sjøområdene ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Et område omkring den meteorologiske stasjonen og flystripen er unntatt fra vernet.

Norges eneste vulkan - Jan Mayen har ikke bare Norges eneste aktive vulkan, det 2.277 meter høye og bredekte Beerenberg. Hele øya har et storslagent, vulkansk landskap og en geologi som er helt spesiell i norsk sammenheng, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV),

Med dette er alle de norske arktiske øyene vernet.

- Nå er både Jan Mayen, Bjørnøya, Hopen og resten av Svalbard sikret gjennom et områdevern Norge har grunn til å være stolt av, sier Solheim.

Olje og fisk som før Dagens aktivitet på Jan Mayen er knyttet til meteorologiske observasjoner samt drift og vedlikehold av installasjoner knyttet til forskning og navigasjon. I havområdene rundt øya foregår et betydelig fiske, særlig etter lodde og reke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer