Verner aktiv norsk vulkan

Hele den arktiske vulkanøya Jan Mayen blir nå fredet som naturreservat.

VULKANSK. Den vulkanske øya Jan Mayen 377 kvadratkilometer stor arkitisk øy tilhørende Norge.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VULKANSK. Den vulkanske øya Jan Mayen 377 kvadratkilometer stor arkitisk øy tilhørende Norge. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele den arktiske vulkanøya Jan Mayen blir nå fredet som naturreservat.

Flystripe Formålet med fredningen er å bevare en tilnærmet uberørt arktisk øy og sjøområdene rundt, med et storslagent landskap, aktive vulkaner, viktige sjøfuglområder og mange kulturminner.

Vernet omfatter det meste av øya, og sjøområdene ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Et område omkring den meteorologiske stasjonen og flystripen er unntatt fra vernet.

Norges eneste vulkan - Jan Mayen har ikke bare Norges eneste aktive vulkan, det 2.277 meter høye og bredekte Beerenberg. Hele øya har et storslagent, vulkansk landskap og en geologi som er helt spesiell i norsk sammenheng, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV),

Med dette er alle de norske arktiske øyene vernet.

- Nå er både Jan Mayen, Bjørnøya, Hopen og resten av Svalbard sikret gjennom et områdevern Norge har grunn til å være stolt av, sier Solheim.

Olje og fisk som før Dagens aktivitet på Jan Mayen er knyttet til meteorologiske observasjoner samt drift og vedlikehold av installasjoner knyttet til forskning og navigasjon. I havområdene rundt øya foregår et betydelig fiske, særlig etter lodde og reke.

En eventuell oljevirksomhet i havområdene utenfor Jan Mayen vil ikke bli berørt.

- Det er startet en åpningsprosess for petroleumsvirksomhet i havområdene ved Jan Mayen. I den forbindelse kan det i framtiden bli aktuelt å benytte Jan Mayen til funksjoner tilknyttet petroleumsvirksomhet, heter det fra Miljøverndepartementet.

Fisket rundt øya vil fortsette som før, men det er ikke lov å bruke fangstmetoder som kan gi vesentlig skade på havbunnen.

Petroleumsaktiviteter i havområdene utenfor Jan Mayen, og en eventuell bruk av øya i en slik forbindelse, er avklart i samarbeid med Oljedirektoratet, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

(NTB)

UKJENT OASE:  Forskere fra Universitetet i Bergen har funnet varme kilder på 600 meters havdyp nord for Jan Mayen. Oasen med liv kan gi kunnskap om muligheter for liv på andre planeter. Foto: UiB
UKJENT OASE: Forskere fra Universitetet i Bergen har funnet varme kilder på 600 meters havdyp nord for Jan Mayen. Oasen med liv kan gi kunnskap om muligheter for liv på andre planeter. Foto: UiB Vis mer