Verner mister levebrødet

TROMSØ (Dagbladet): Verner Andersens fiskebåt er 10,23 meter lang. Hadde den vært 23 små centimeter kortere, ville fiskeren ha berget hus og hjem for seg sjøl, kone og fire barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersens historie er et grelt eksempel fra et norsk fiskeriregelverk stadig flere mener er riv ruskende galt. Reglene rammer ofte blindt og vilkårlig.

Fiskeriminister Otto Gregussen innførte full torskestopp for kystflåten. Den har allerede trådt i kraft.

Det betyr blant annet - i vrimmelen av regler - at bare båter under 10 meter nå får ta opp den såkalte garantikvota. Andersens båt er 23 små centimeter for lang og havner i «feil» fartøygruppe.

- Jeg prøver å se rettferdigheten i dette. Men jeg klarer det bare ikke. Det er galskap satt i system. De store trålerne får fortsette å fiske, jeg blir sendt hjem. Menn kan også gråte, og det har jeg gjort mange ganger de siste dagene, sier en fortvilet fisker.

Dårlig fiske

Den tidligere bussjåføren bor på Gravdal i Lofoten. 40-åringen forsøker nå å basere levebrødet på inntektene fra sjarken «Skarven».

Men i vinter ble han rammet av sjukdom. Feberen gikk opp, legene fant ut han hadde betennelse i hele kroppen på grunn av en revmatisk lidelse. Han ble likevel såpass frisk at han fikk deltatt på slutten av årets lofotfiske.

- Men fisket var elendig. Redningen for meg og familien skulle bli det meget gode vårtorskefisket i Finnmark, sier Andersen.

Men på tur nordover ble han stanset av dårlig vær. Han ble liggende værfast i Nord-Troms.

Blakk

Så kom stoppmeldingen fra regjeringsbygget i Oslo. Da hadde Andersen rukket å fiske 200 kilo torsk.

- Nå er jeg på vei hjem til Lofoten igjen, blakk som ei kirkerotte. Kona er permittert, vi har stort huslån og lån på båten. Jeg vet ikke hvordan vi skal få endene til å møtes. Det ser ut til at vi må gå fra gård og grunn, sier Andersen til Dagbladet.

Han har forsøkt å dokumentere at han har hatt sjukemelding og derfor bør få fortsette å fiske.

- Å ringe til de ansvarlige, er som å snakke ut i et stort intet. De bare sender deg videre til neste kontor. Det er håpløst, sier Andersen.

- Dette er knallhardt for den enkelte som blir rammet, men regler må jo fiskerne ha. Likevel er denne saken i grenseland. Jeg mener myndighetene bør se på mulighetene for å gi Andersen en slags dispensasjon, sier lederen i Norges Fiskarlag, Oddmund Bye.