BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja er sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti. Grande beklaget hendelsen da hun møtte pressen i går. Reporter: Trym Mogen. Vis mer Vis mer

Verner Trine - Det er bra at hun har bedt om unnskyldning

Konflikten svekker Venstre inn mot regjeringsforhandlingene, mener eksperter, men fra partiet får hun full støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er bra at Trine har bedt om unnskyldning. Jeg har full tillit til både Trine og Abid. Begge gjøre en svært god jobb for partiet.

Det sier Boye Bjerkholt til Dagbladet. Han er fylkesleder i Akershus Venstre, der parlamentarisk nestleder i Venstre Abid Raja er hjemmehørende, og listetopp.

Til helgen skal landsstyret samles, men Bjerkholt kommer ikke til å kreve en redegjørelse fra partiledelsen om saken der Venstre-leder Grande skal ha æreskjelt partikollega Abid Raja. Raja er sykemeldt etter hendelsen, som Grande har beklaget offentlig etter at den ble kjent.

- Jeg håper Abid kommer raskt tilbake til aktiv tjeneste slik at han kan fortsette den kjempejobben har gjør for partiet, sier Bjerkholt, som ellers sier han ønsker at politikken skal stå i fokus når partiet møtes til helgen.

- Slår ring

Anonymt beskriver Venstre-folk saken som kritisk. Men åpent får Grande full støtte fra partiet.

Av de ti fylkeslederne og sentralstyremedlemmene som har svart på Dagbladets henvendelse i går, svarer samtlige at de har tillit til Grande og Raja. Enkelte svarer at de ikke vil kommentere saken.

- Jeg har tillit til henne som partileder. Utover det har jeg ikke tenk til å mene så mye mer om denne saken, sier sentralstyremedlem og statssekretær Sveinung Rotevatn.

- Er dette noe dere må snakke ut om på landsstyremøtet?

- Jeg tror det viktigste nå er regjeringsforhandlingene, det tror jeg de fleste mener, sier Rotevatn. Det samme sier Guri Melby, også hun sentralstyremedlem, samt Grandes vara på Stortinget.

- Det må være rom for at folk gjør feil, særlig når man beklager det. Jeg er glad for at Trine har beklaget, og har tillit til at hun og Abid ordner opp i dette på en god måte, vi trenger dem begge to, sier hun.

- Ute etter meg

Det var i et budsjettmøte at Raja ifølge flere kilder skal ha fått en kraftsalve fra sjefen som Henrik Aasheim og Helge André Njåstad ble tilhørere til.

Bakgrunnen var bevilgningen til Human Rights Service som var redusert i utkastet til statsbudsjettet, noe Frp ville reversere.Da Asheim ringte Grande for en avklaring, kom Venstre-lederen med kraftige utfall mot partikollegen.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa Venstre-lederen om Raja, ifølge Dagbladets kilder.

- Han er ute etter å ta meg, fulgte hun opp med.

Etter det Dagbladet kjenner til, forholdt Raja seg ganske rolig, men tok notater. Grande har beklaget sin oppførsel offentlig etter at saken ble kjent.

- Selvmål

Selv om partiet slår ring om Grande, mener eksperter Dagbladet har snakket med, at saken kan være kritisk for Venstre, spesielt med de forestående forhandlingene.

- Når det gjelder øvelsen hvordan krympe et miniparti, så har selv KrF noe å lære av dette selvmålet, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger ironisk.

Han mener erfaringer fra andre forhandlinger viser at hvordan man opptrer i forhandlingene har reell betydning.

- Det er en risiko for at Venstre vil komme svekket til forhandlingene fordi konflikter tapper veldig energi og oppmerksomhet. Det er mer enn det som synlig foregår mellom folk, det setter seg fort i en organisasjon, sier han.

- Tror du denne saken kan få innvirkning på Grandes framtid som partileder?

- Fram til nå har inntrykket vært at Grande har hatt en ganske bra autoritet innad, men jeg tror denne konflikten kan hefte ved både Grande og Raja. Når det er lederne selv som skaper en uheldig situasjon, svekker det Grande, mener han.

Scorer dårligst av partilederne

Venstre har hatt det tøft også før den interne konflikten eksploderte.

Partiet har ligget under sperregrensen på gjennomsnittet av meningsmålingene hos Poll of Polls i seks måneder på rad. Også Grande som partileder, scorer dårlig på målingene.

Bare 23 prosent av velgerne mener hun gjør en god jobb som Venstre-leder, viser Ipsos meningsmåling gjennomført for Dagbladet i november. Det er dårligst av samtlige partiledere.

Grande var også den av partilederne som hadde høyest «misnøyeindeks» hos egne velgere – 13 prosent av dem mener hun gjør en dårlig jobb, noe som ifølge Tuastad gir grunn til bekymring for venstrelederen.

- Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser det vil få, men det er helt sikkert at denne typen personkonflikt er uheldig for alle partier. Venstre har ikke gjort det godt på meningsmålingene i det siste, og da trenger de spesielt ikke fokus på konflikter internt i partiet. Fra et velgerperspektiv er det en veldig negativ sak, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

Han tror likevel ikke Grandes posisjon er truet på kort sikt.

Jeg tror nok hun har en solid posisjon i Venstre så langt, også i og med at det har vært hennes prosjekt å få Venstre inn i regjering. Det skal litt til før Venstre finner ut at de skal skifte partileder. Jeg vil tro at hennes posisjon er trygg, så lenge det ikke kommer nye opplysninger eller saken eskalerer veldig, sier han.

- Mange har kanskje kornåker-saken ferskt minnet, så det begynner å bli et par skraper?

- For Grandes del er selvsagt begge sakene svært uheldige. Det er ikke saker som styrker hennes posisjon. Men Venstre valgte å gå inn i regjering, og støttet Skei Grande gjennom saken i vår. Jeg vil tro at det var et uttrykk for hennes sterke posisjon i Venstre, som jeg tror gjelder fremdeles. Men denne typen saker er selvsagt uheldig for hennes personlig og for partiet, avslutter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer