- Vernet for au pairer er for dårlig

Men Libe Rieber-Mohn vil ikke si hva som skal skje for å bedre situasjonen.

 ORDKNAPP:  Libe Rieber-Mohn var i dag tilstede da FAFO presenterte sin rapport om au pair-ordningen. Hun innrømmer at vernet for au pairer er for dårlig, men sier lite om hva som skal gjøres for å bedre det.
ORDKNAPP: Libe Rieber-Mohn var i dag tilstede da FAFO presenterte sin rapport om au pair-ordningen. Hun innrømmer at vernet for au pairer er for dårlig, men sier lite om hva som skal gjøres for å bedre det.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Det er uaktuelt for oss å opprettholde en ordning som driver med sosial dumping, sier Arbeiderpartiets statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Hun var til stede da FAFO-rapporten «Au pair ordningen — kulturutveksling og husarbeid» ble sluppet i dag.

Rieber-Mohn sa tidligere i vår at hun ikke ville uttale seg om au pair-ordningen før rapporten fra FAFO var på plass. Nå som rapporten er klar er fremdeles Rieber-Mohn ordknapp.

Etterlyser endringer
Fafo-rapporten etterlyser en endring og en definisjonsendring av au pair-ordningen.

Rapporten peker på at au pair-jobb bør kunne defineres som arbeid, slik at det på denne måten vil gi au pairene flere rettigheter, som kan sikre dem mot misbruk.

Det ser tilsynelatende ut til at dette er et råd Rieber-Mohn ikke vil følge opp:

—Det er en uaktuell strategi å åpne for ufaglært arbeidskraft. Vi kan ikke åpne opp for at bare ufaglært hushjelp, men ingen andre skal få komme hit.

—Vi er redde for konsekvensene er negative hvis vi åpner vi opp for at ufaglært arbeidskraft. Vi er redde for at hvis vi åpner opp vil det føre til at flere av disse gruppene får problemer med fotfestet i Norge.

For dårlig vern
Rieber-Mohn forklarte at de vil gå igjennom rapporten før de kan ta stilling til eventuelle endringer i au pair-ordningen. Hun kunne ikke si noe om når eventuelle endringer av au pair-ordningen kommer, men lover at rapportens innhold skal behandles i løpet av høsten.

—Har au pairene for dårlig vern i dag?

—Ja. I utgangspunkt når det finnes tilfeller hvor vertsfamilier misbruker au pairen og de jobber for mye, er dette noe som kan bli bedre, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

—Det foreslås å opprette en 24 timers hjelpelinje og en ombudsmann for au pairene. Dette er enkle og konkrete forslag som lett lar seg gjennomføre. Hvor aktuelt kan dette bli?

—Det er for tidlig å konkludere hvilke gode forslag som kan følges opp, men det er flere og konkrete forslag som vi skal gjennomgå.

Vil ha kulturutveksling
Dagens au pair-ordningen er basert på den opprinnelige definisjonen av au pair-ordningen fra Europarådet fra 1969, hvor formål et er kulturutveksling.

Rapporten peker på at vertsfamiliene i de aller fleste tilfeller vi ha en hushjelp og en barnepasser, og at au pairenes motiver er varierte, men hovedsakelig ikke et ønske om kulturutveksling. Ifølge Riebe-Mohn er det ønskelig å holde fast ved kulturutvekslingen:

—Vi prøver å få au pair-ordningen til å virke etter sin intensjon. Spørsmålet er om det er mulig, eller om virkeligheten ser annerledes ut. Det skal vi finne ut av. Det at unge mennesker har en god mulighet til å lære et nytt språk og en ny kultur er noe vi må ta med oss videre.

Men om 4000 kroner i lønn for 180 arbeidstimer i måneden er å regne som sosial dumping, var noe uklart:

—4000 kroner er ikke å definere som lønn, men som lommepenger. Da er det ikke sosial dumping når de er en del av kulturutvekslingen.

Redusere behovet
Antallet au pairer har økt kraftig i Norge: Fra 2000 til 2008 økte antallet fra 691 til 2860 au pairer.
På grunn av den såkalte tidsklemma øker etterspørselen etter en ekstra hånd i hverdagen. Riebe-Mohn mener dette presser i hverdagen kan reduseres, slik at behovet for ekstrahjelp vil minke:

—Man sier at au pair-ordningen er løsningen for karrierekvinnen, men man snakker aldri om karrieremannen. Det er jo han som er årsaken til at karrierekvinnen må få hjelp til å få dagene til å gå opp.

—Vi må reduserer behovet for slike tjenester ved å legge til rette i større grad, ved for eksempel å utvide barnehagedekningen.