Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vernon (67) skulle henrettes i natt - ble utsatt

- Helt absurd og meningsløst, sier Amnesty om henrettelser.

DØDSDØMT: Vernon Madison er en av dem som har ventet lengst på å få fullført dødsdommen sin i Alabama. Foto: AP
DØDSDØMT: Vernon Madison er en av dem som har ventet lengst på å få fullført dødsdommen sin i Alabama. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

​(Dagbladet): Han har tilbragt nesten halve livet på den beryktede «death row» i Alabama. Men natt til fredag, klokka 01.00 norsk tid, skulle Vernon Madisons siste time ha kommet. 67-åringen skulle henrettes.

Men en halvtime før giftsprøyta skulle settes, ble henrettelsen utsatt på ubestemt tid, melder nyhetsbyrået AP.

Madisons advokat har sendt en forespørsel til retten om å ikke henrette klienten fordi han mener det strider mot loven å henrette noen med Madisons mentale helse. Advokaten sier at 67-åringen har hatt slag og lider av demens, noe som gjør at han ikke forstår at han skal bli henrettet.

Henrettelsen er utsatt fordi retten behandler denne forespørselen.

Dømt til døden

​Man må tilbake til den 18. april i 1985 for å finne gjerningen som ga Madison hans dødsstraff. Den da 35 år gamle mannen har dratt til sin ekskjærestes leilighet i byen Mobile i Alabama for å hente noen av sine eiendeler.

I en bil utenfor leiligheten sitter politimannen Julius Schulte. Han har nettopp vært tilkalt i forbindelse med en annen sak. I leiligheten skal det ha oppstått en høylytt krangel.

Madison anklager ekskjæresten for å ha ringt politiet på grunn av ham.

Bråket ender med at begge to går ut av leiligheten og mot bilen utenfor. Minutter senere avfyrer Madison to skudd som dreper politimannen.

Den 19. april pågripes han og siktes for drapet. Det blir hans aller siste dag utenfor fengselsmurene.

Husker ikke drapet

Siden drapet fant sted for snart 33 år siden, har Madison ventet på å få livet endt. Det har imidlertid vært kjempet for at han skal få slippe henrettelsen. Men til tross for gjentatte forsøk, har Madisons advokater ikke lyktes.

Ifølge den amerikanske nyhetskanalen WHNT har 67-åringen hatt flere slag og utviklet demens siden han ble fengslet.

Han skal ikke lenger huske drapet vårdagen i 1985, og det er på bakgrunn av hans mentale tilstand at Madisons advokater har forsøkt å få henrettelsen gjort om til soning på livstid.

Tidligere nektet utsettelse

Den dødsdømtes advokat, Bryan Stevenson, har flere ganger forsøkt å få utsatt giftinjeksjonen på grunn av klientens helsetilstand, da han mener en henrettelse av noen med en slik mental tilstand er i strid med den amerikanske grunnlovens fordømming av grusom og uvanlig straff.

- Det er ubestridt at Mr. Madison lider av vaskulær demens som et resultat av flere alvorlige slag de siste to årene, og at han ikke lenger husker handlingen han er dømt for. Både hans fysiske og mentale helse er i ferd med å svikte, har advokat Bryan Stevenson slått fast ifølge WHNT.

Tidligere har retten slått ned alle argumenter, da den dødsdømte ikke har fått en diagnose som konkluderer med at han er utilregnelig.

Tre henrettelser i januar

Madisons henrettelse ville blitt den andre i USA i 2018. I forrige uke ble Anthony Allen Shore lenket fast, før han fikk sin dose med gift sprøytet inn i kroppen i Texas.

Den 55 år gamle mannen var dømt for voldtekt, tortur og drap på tre unge jenter og en 21 år gammel kvinne på 80- og 90-tallet.

ANGRET: For en uke siden fikk Anthony Allen Shore sin sprøyte med gift. I sine siste ord uttrykte han anger for drapene han utførte på 80- og 90-tallet. Foto: AFP
ANGRET: For en uke siden fikk Anthony Allen Shore sin sprøyte med gift. I sine siste ord uttrykte han anger for drapene han utførte på 80- og 90-tallet. Foto: AFP Vis mer

I det han fikk si sine siste ord, uttrykte Shore anger for ugjerningene.

- Ingen ord eller unnskyldning kan noen gang gjøre om på det jeg har gjort. Jeg skulle ønske jeg kunne endre fortida, men det går ikke, sa 55-åringen før giften ble sprøytet inn i kroppen.

Men selv om Madisons liv likevel ikke ble avsluttet natt til fredag, er henrettelsenes tid i USA langt ifra over. Allerede om fem dager er neste dødsstraff planlagt. Da skal William Earl Rayford si sine siste ord i Texas.

- Absurd og meningsløst

Politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord, sier til Dagbladet at han kjenner saken med Madison godt, ettersom Amnesty har engasjert seg i henrettelsesdommen.

Han reagerer sterkt på at 67-åringens liv nå avsluttes.

- Jeg synes straffen er helt absurd og meningsløs. Å henrette en mann som er så syk og dement kan umulig ha noen hensikt, mener Folkvord.

KRITISK: Gerald Kador Folkvord i Amnesty. Foto: Pressefoto
KRITISK: Gerald Kador Folkvord i Amnesty. Foto: Pressefoto Vis mer

Han understreker samtidig at antallet henrettelser har gått kraftig ned i USA de senere årene. På starten av 2000-tallet var det nær 100 i året. Siden den gang har det blitt færre og færre.

Likevel er det ifølge rådgiveren fremdeles deler av USA hvor man møter holdninger som «en gang forbryter, alltid forbryter».

- Det er lite fokus på rehabilitering eller på å forske på årsaker for kriminalitet, det gjelder bare å slå ned mot dem som bryter loven så hardt som mulig. Da er veien til bruken av dødsstraff kort, forteller Folkvord.

Når giften ikke fungerer

I tillegg til holdningene har det ifølge Amnesty-rådgiveren også vært problematisk å gjennomføre henrettelsene i USA rent praktisk. En av årsaken er kostnadene, men det har også vært vanskelig å få giften til å fungere slik man ønsker.

- Man har hatt flere tilfeller hvor det ikke har fungert slik det skal. Den som henrettes har ikke blitt lammet, og i stedet har vedkommende dødd med svært smertefulle og langvarige kramper. Man bryter da med den amerikanske grunnlovens forbud mot uvanlig og grusom straff, forklarer Folkvord, og legger til at mye av årsaken til at henrettelse fremdeles praktiseres som straff i USA, ligger politisk forankret.

- Det er den velstående hvite middelklassen som styrer mye av politikken i USA, mens det nesten utelukkende er de fattige og medlemmer av minoriteter som dømmes til døden. Rasisme og fordommer mot fattige er en viktig årsak for at dødsstraff fortsatt har mange tilhengere i deler av landet. I tillegg kan politikere bli populære ved å satse på dødsstraff for å tilfredsstille folks behov for hevn, særlig i situasjoner der mange er bekymret over kriminalitet, sier Folkvord.

​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!