Verona (9) er på vei til Bosnia og vet ikke hvor hun skal bo

- Hun er en norsk jente på alle måter. Domstoler og myndigheter tar ikke hensyn til hennes beste, sier forsvarer.

TIL SARAJEVO: Fredag ettermiddag lander ni år gamle Verona i Sarajevo for første gang. Hun og familien ble i dag tidlig sendt ut av landet. Verona har bodd på Rjukan hele livet, har fram til nå gått på norsk skole og snakker østlandsdialekt. FOTO: BJØRN LANGSEM
TIL SARAJEVO: Fredag ettermiddag lander ni år gamle Verona i Sarajevo for første gang. Hun og familien ble i dag tidlig sendt ut av landet. Verona har bodd på Rjukan hele livet, har fram til nå gått på norsk skole og snakker østlandsdialekt. FOTO: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet om Verona (9) som blir sendt ut av landet etter å ha bodd på Rjukan hele sitt liv sammen med mamma Ana Delic og pappa Damir Delic. For seks uker siden fikk Verona en lillesøster, Aurora (seks uker).

Familien fikk forrige fredag siste avslag på oppholdstillatelse av Borgarting lagmannsrett. I går morges ble familien hentet av politiet klokken 08, og transportert til Trandum transittmottak ved Gardermoen.

Nå sitter den lille familien på flyet på vei til Sarajevo i Bosnia, ifølge Politiets utlendingsenhet.

- Familien er underveis til Bosnia. De lander i Sarajevo i ettermiddag, sier Magne Løvø, politioverbetjent ved Politiets utlendingsenhet, til Dagbladet.

- Hvordan gikk det da familien skulle forlate landet?

- Det gikk greit. Det var ingen problemer, sier Løvø.

Han opplyser at familien ikke får noen form for hjelp fra norske myndigheter knyttet til å ha et sted å bo de aller første dagene i Sarajevo.

- Det er ikke politiets ansvar, sier Løvø.

- Vurderer å anke - Vi vurderer å anke Borgarting lagmannsretts avslag om oppholdstillatelse til Høyesterett, sier familiens forsvarer Håkon Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- Det som er ille med denne saken er at Verona har bodd særdeles mange år i Norge i tillegg til at hun er født her, sier Bodal-Johansen.

- Hun er en norsk jente på alle måter. Det jeg oppfatter et at verken UNE eller domstolene har tatt hensyn til Veronas beste på en forsvarlig måte. Å sende henne tilbake er en krenking av FNs barnekonvensjon, fortsetter Bodahl-Johansen.

Etter det endelige avslaget fra Borgating lagmannsrett har familien hele tiden vært forberedt på at de kunne bli hentet av politiet når som helst. Likevel er det dramatisk for dem når det skjer, ifølge forsvareren.

- Hensynet til barnet ikke avgjørende Dagbladet retter spørsmål til Utlendingsnemnda (Une) om ikke det er vanskelig å trekke barn ut av skole og fellesskap, når argumentet om barnas beste i alle andre sammenhenger ofte fører til vedtak for å bedre barns liv.

- Hensynet til barna og barnets beste har vært vurdert flere ganger av flere instanser, senest nettopp nå av Borgarting lagmannsrett. Retten kom til, i likhet med hva Une før har kommet til, at hensynet til barna ikke blir avgjørende for utfallet, skriver seksjonssjef Are Mjanger til Dagbladet.  

Mjanger viser også til at det er Politiets utlendingsenhet som har ansvaret for å sende folk ut av landet. Det presiseres også at så lenge Justisdepartementet ikke berostiller saker, arbeider Une med disse helt uavhengig av hva som er den generelle oppfatningen ellers i samfunnet.

Hadde ikke identitetspapirer Det har vært utfordringer knyttet til identifikasjonspapirer, særlig ettersom begge barna er født i Norge, opplyser politioverbetjent Magne Løvø.

- Barna hadde ikke noen papirer fra Bosnia, men den bosniske ambassaden i Oslo har vært behjelpelige med å framskaffe reisedokumenter for hele familien, sier Løvø.

Dette har tatt tid fordi bosniske myndigheter har særskilte bestemmelse i forhold til at foreldrene må akseptere sine barn som borgere av Bosnia.

FØR UTSENDELSEN: Her er ni år gamle Verona Delic og hennes søster Aurora (seks uker) hjemme i sofaen på Rjukan før de i går ble sendt til et land de ikke kjenner og som de aldri har vært i. Foto: Privat
FØR UTSENDELSEN: Her er ni år gamle Verona Delic og hennes søster Aurora (seks uker) hjemme i sofaen på Rjukan før de i går ble sendt til et land de ikke kjenner og som de aldri har vært i. Foto: Privat Vis mer

- Derfor var vi avhengig av et samarbeid med foreldrene når det gjelder utsending til Bosnia for familier med barn som er ulovlige i Norge. Det løste seg til slutt, sier Løvø.

Han påpeker at familien Delic har hatt mulighet til å returnere til Bosnia for fem år siden.

- Vi kan ikke ha det sånn at folk oppholder seg ulovlig i Norge i mange år, blir belønnet med oppholdstillatelse. Det ville skapt en uholdbar situasjon, sier Løvø.

- Barna blir uskyldige ofre Han leder avdelingen for Balkan og har selv vært med på flere utsendinger til disse landene.

- Forholdene i Bosnia er ikke slik de var for 10-15 år siden. Nå er Bosnia snart medlem av EU. Likevel, barna blir uskyldige ofre når foreldre ikke ønsker å forlate landet til tross for at de har fått avslag på opphold, sier Løvø.

Han forteller at politiet har hatt utfordringer knyttet til å avdekke familien Delics egentlige identitet på grunn av manglende identitetspapirer, hvilket er grunnen til at familien først nå sendes ut av Norge.

Familien Delic på sin side understreker at de hele tiden har bodd på den samme adressen på Rjukan og at de ikke har forsøkt å gjemme seg for politiet på noe tidspunkt.

Familien takker for støtten Familien selv vil gjerne takke alle sine støttespillere i Norge og støttegruppen som er opprettet og som har jobbet intenst for at de skal få bli.

- Vi hadde ikke klart å komme oss igjennom denne tiden om det ikke hadde vært for dem, sa Damir Delic til Dagbladet mens familien satt på Trandum transittmottak torsdag.

Leder av den lokale støttegruppa for familien Delic, Sonia Pasovic, reagerer sterkt på utsendelsen. Ikke minst på grunn av Verona som brytes opp fra alt hun kjenner og kan, og det midt i et skoleår.

- Dette er fryktelig trist. Jeg har derfor tilbudt meg å ta over omsorgen for Verona. I det minste slik at hun kan fullføre skoleåret. Det ønsker familien også, forteller hun.

GRÅTER: Når pappa forteller at de ikke har noe sted å bo i Bosnia, begynner Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
GRÅTER: Når pappa forteller at de ikke har noe sted å bo i Bosnia, begynner Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer