Verona (9) har flyttet inn til bestemor i Bosnia

Slipper å bo på gaten enn så lenge. Men hun tror fortsatt at hun snart skal tilbake til Norge, ifølge pappa.

I BOSNIA: Nå har Verona (9) bodd tre uker i Bosnia etter at norske myndigheter tvangsreturnerte henne og foreldrene til foreldrenes hjemland, Bosnia. Verona er født i Norge og har bodd hele sitt liv på Rjukan frem til hun ble sendt til Bosnia. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I BOSNIA: Nå har Verona (9) bodd tre uker i Bosnia etter at norske myndigheter tvangsreturnerte henne og foreldrene til foreldrenes hjemland, Bosnia. Verona er født i Norge og har bodd hele sitt liv på Rjukan frem til hun ble sendt til Bosnia. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag for tre uker siden ble Verona (9) sendt ut av Norge sammen med lillesøsteren Aurora (2 mnd.) og foreldrene Damir Delic og Ana Kvakic. Verona er født i Norge og har bodd hele sitt liv på Rjukan.

Før avreise fra Norge fortalte foreldrene at de ikke hadde noe sted å bo i Bosnia. I siste liten fikk de hjelp fra norske venner som ordnet husrom til dem i Sarajevo de første ukene, men nå har familien måttet forlate denne leiligheten. De har reist til byen Zavidovici som ligger cirka to timers kjøretur fra Sarajevo.

- Bor trangt - Vi bor nå sammen med min mor, altså Veronas bestemor, i Zavidovici. Her bor vi veldig trangt. Min mor har egentlig ikke plass til oss. Det går greit for en kort periode, men vi kan ikke bli boende her, forteller Damir Delic, Veronas pappa.

Da Dagbladet møtte Verona og familien i Sarajevo for to og en halv uke siden, fortalte Verona at alt var så annerledes i Bosnia og at hun savnet Norge og vennene der.

- Hvordan går det med Verona nå?

- Det går opp og ned. Hun tror fortsatt at vi snart skal reise tilbake til Norge når papirene kommer i orden. Hun forstår ikke at hun må bli værende i Bosnia. Det er veldig tungt ikke å kunne fortelle henne det hun ønsker å høre, sier Delic.

Planen nå er å melde Verona inn på en bosnisk skole slik at hun kan fortsette skolegangen og komme inn i et miljø i sitt nye hjemland. Foreløpig får hun ikke begynne fordi hun ikke har tatt alle vaksinene som bosniske myndigheter krever for at barn skal kunne gå i en skoleklasse.

- Vi venter på legetime for å få ordnet dette, sier Delic.

- Vil ikke bo på gaten Men selv om Verona tar de rette vaksinene, vil det trolig ikke bli skolestart for henne i Bosnia før til høsten, ifølge Delic.

- Vi må først flytte til Sarajevo fordi det ikke er noen jobber å oppdrive i Zavidovici. Vi må prøve å finne et sted å bo Sarajevo, for vi vil jo ikke bo på gaten med en ni-åring og en liten baby, sier Delic.

Ettersom det var i Zavidovici han og Ana bodde før de dro til Norge, måtte de dra tilbake hit for å ordne med bosniske identifikasjonspapierer.

BLE KASTET UT: Verona (9) Aurora (2 mnd.) og foreldrene Damir Delic og Ana Kvakic ble kastet ut av Norge for tre uker siden. Nå er de i den bosniske byen Zavidovici hvor de bor hos Veronas bestemor.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLE KASTET UT: Verona (9) Aurora (2 mnd.) og foreldrene Damir Delic og Ana Kvakic ble kastet ut av Norge for tre uker siden. Nå er de i den bosniske byen Zavidovici hvor de bor hos Veronas bestemor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi må fortsatt vente noen uker før vi får disse papirene. For meg er det umulig å jobbe før dette er på plass, sier Delic.

Derfor er familiens økonomiske situasjon svært vanskelig, ifølge Veronas pappa.

I slutten av mars skrev Dagbladet at familien trolig blir utvist fra hele Schengen-området fordi de ikke forlot Norge innen tidsfristen for utreise.

Anker saken For to uker siden skrev Dagbladet at familien og deres advokat, Håkon Bodahl-Johansen, har bestemt seg for å anke familiens sak til Høyesterett i håp om at de skal få komme tilbake til Norge.

- Norske myndigheter bryter FNs barnekonvensjon artikkel 3 når de kaster Verona ut av landet. Dette dreier seg om barnets beste. I denne saken er det åpenbart at barnets beste er å få bli i Norge, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- Vi ser også at domstolene viker tilbake fra å prøve hva som konkret er til barnets beste, og om dette hensynet er gitt den vekt det skal ha i UNEs vurdering. Dette kan ikke være riktig når det gjelder om våre konvensjonsforpliktelser er ivaretatt. Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, fortsetter han.

Dersom Høyesterett velger å vurdere ankesaken, vil det tidligst kunne foreligge en avgjørelse fra Høyesterett i september-oktober i år, ifølge Bodahl-Johansen.

BER HØYESTERETT VURDERE SAKEN: Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, sier Håkon Bodahl-Johansen, familien Delics advokat.
BER HØYESTERETT VURDERE SAKEN: Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, sier Håkon Bodahl-Johansen, familien Delics advokat. Vis mer