Verona ble hentet om morgenen

Une etterkommer regjeringens krav om uttransportering av asylsøkere uten lovlig opphold, med barn som er født og oppvokst i Norge, tross tverrpolitisk motstand.

SENDES HJEM: Verona Delic intervjues av NRK på Gaustatoppen 17. mai 2010. Foto: Asbjørn Torgersen.
SENDES HJEM: Verona Delic intervjues av NRK på Gaustatoppen 17. mai 2010. Foto: Asbjørn Torgersen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND/RJUKAN (dagbladet): Klokken 08.00 i dag ble ni år gamle Verona, født og oppvokst i Norge, og resten av familien Delic, bestående av pappa Damir, mamma Ana og fem uker gamle Aurora, hentet på Rjukan og transportert til Trandum. I morgen skal de fly videre til Bosnia. Mor og far kom til landet for 11 år siden.

Verona er et av 450 barn, født i Norge av asylanter uten lovlig opphold, denne saken gjelder.

Avslag Familien fikk fredag siste avslag på oppholdstillatelse av Borgarting lagmannsrett. Leder av den lokale støttegruppa for familien Delic, Sonia Pasovic, reagerer sterkt på det som har skjedd. Ikke minst på grunn av Verona som brytes opp fra alt hun kjenner og kan, og det midt i et skoleår.

- Dette er fryktelig trist. Jeg har derfor tilbudt meg å ta over omsorgen for Verona. I det minste slik at hun kan fullføre skoleåret. Det ønsker familien også, forteller hun.

- Snakker Verona bosnisk?

- Det er lite. Hun forstår, men svarer på norsk. Norsk er jo hennes morsmål, sier Sonja.

Lederen av støttegruppa gjør det klart at en lengre samtale med Dagbladet er vanskelig, da hun først og fremst må finne en jurist som kan hjelpe henne med å finne en løsning på omsorgsovertakelsen.

- Men jeg tror nok det skal bli vanskelig, sier hun.  

- La barna bli Uenigheten om skjebnen til de 450 asylbarna har også ført til splittelse i Arbeiderpartiet.

Leder av Tinn Arbeiderparti, Finn-Arild Bystrøm, har satt i gang en aksjon for å få med seg lokallag over hele landet på et krav om å la barna få bli.  

LA BARNA BLI: Leder av Tinn Arbeiderparti, Finn-Arild Bystrøm, vil at alle barna skal få bli. Foto: Asbjørn Torgersen
LA BARNA BLI: Leder av Tinn Arbeiderparti, Finn-Arild Bystrøm, vil at alle barna skal få bli. Foto: Asbjørn Torgersen Vis mer

- Jeg synes ordspråket, «La nåde gå for rett», er det eneste riktige her. Det  er barn vi snakker om. Da kan du skylde så mye du vil på foreldrene, men det er barna som er viktige her. Dessuten har de oppholdt seg ulovlig med statens velsignelse, sier han.

Bystrøm føler ikke at han er på kollisjonskurs med moderpartiet, men sier at det kan være utfordrende.

Barnas beste Dagbladet retter spørsmål til Une om ikke det er vanskelig å trekke barn ut av skole og fellesskap, når argumentet om barnas beste i alle andre sammenhenger ofte fører til vedtak for å bedre barns liv.

- Hensynet til barna og barnets beste har vært vurdert flere ganger av flere instanser, senest nettopp nå av Borgarting lagmannsrett. Retten kom til, i likhet med hva Une før har kommet til, at hensynet til barna ikke blir avgjørende for utfallet, skriver seksjonssjef Are Mjanger til Dagbladet.  

Mjanger viser også til at det er Politiets utlendingsenhet som har ansvaret for å sende folk ut av landet. Det presiseres også at så lenge Justisdepartementet ikke berostiller saker, arbeider Une med disse helt uavhengig av hva som er den generelle oppfatningen ellers i samfunnet.

TIL DET UKJENTE:Ni år gamle Verona Delic og hennes søster Aurora (fem uker) sends til et land de ikke kjenner. Foto: Privat
TIL DET UKJENTE:Ni år gamle Verona Delic og hennes søster Aurora (fem uker) sends til et land de ikke kjenner. Foto: Privat Vis mer