Veronas familie blir trolig utvist fra hele Schengen

Liten sjanse for at jenta som har bodd på Rjukan hele livet får se klassevenninnene sine igjen med det første.

TIL SARAJEVO: Fredag ettermiddag landet ni år gamle Verona i Sarajevo for første gang. Hun og familien ble i går tidlig sendt ut av Norge. Verona har bodd på Rjukan hele livet, har fram til nå gått på norsk skole og snakker østlandsdialekt. FOTO: BJØRN LANGSEM
TIL SARAJEVO: Fredag ettermiddag landet ni år gamle Verona i Sarajevo for første gang. Hun og familien ble i går tidlig sendt ut av Norge. Verona har bodd på Rjukan hele livet, har fram til nå gått på norsk skole og snakker østlandsdialekt. FOTO: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Verona (9) og familien hennes sendt ut av Norge etter å ha bodd på Rjukan i over ni år. Politiets utlendingsenhet bekreftet i går ettermiddag at familien hadde kommet frem til Sarajevo i Bosnia hvor Veronas foreldre er i fra.

Verona er ett av rundt 450 asylsøkerbarn som skal sendes ut av landet fordi de har fått avslag på søknad om opphold. I forrige måned ble 66 barn uttransportert fra Norge. Med andre ord er det i snitt litt mer enn to barn som sendes ut av Norge hver dag.

Venninnene gråt - Vi gråt da vi hørte at Verona skulle reise bort, fortalte klassevenninnene Emilie Andersen (9) og Margit Ingolfsland (9) fra tredje klasse på Rjukan barneskoleskole til Dagbladet i går.

Jentene håper at Kongen eller noen andre voksne kan gjøre noe slik at Verona får komme hjem igjen.

Innreiseforbud Da Dagbladet møtte Verona sammen med hennes mor, far og seks uker gamle lillesøster på Trandum transittmottak torsdag denne uka, gråt Verona over at familien ikke hadde noe sted å bo da de kom til Sarajevo. Nå viser det seg at det kan bli vanskelig for familien å returnere til Norge med det første.
 
- Familien kan bli ilagt innreiseforbud til hele Schengen-området ettersom de har oppholdt seg ulovlig i Norge etter å ha fått avslag på oppholdstillatelse, sier politioverbetjent Magne Løvø som leder Balkan-avdelingen ved Politiets utlendingsenhet (PU).

En slikt innreiseforbud er i henhold til EUs returdirektiv hvilket ble implementert i norsk utlendingslov og trådte i kraft julaften 2010. Hvis man reiser ut én dag senere enn fristen, kan det være nok til å bli ilagt innreiseforbud. Det er Veronas foreldre som i så fall blir ilagt et slikt forbud. I praksis blir de da utvist fra alle Schengen-land. Normalt sett vil en slik utvisning vare fra et til fem år, men i enkelte tilfeller kan innreiseforbudet være permanent. Med andre ord vil sannsynligheten være liten for at Verona får se klassevenninnene sine igjen det nærmeste året.

Ettersom familien til Verona var i Norge i langt mer enn én dag for lenge, er Utlendingsdirektoratet (UDI) blitt rutinesmessig forhåndvarslet om utvisning, ifølge Løvø. Det er utvisningsavdelingen i UDI som tar den endelige avgjørelsen knyttet til innreiseforbud til Schengen.

- En utvisning fra Norge innebærer som hovedregel at personer nektes innreise til hele Schengen-området i utvisningsperioden. Et slikt vedtak fattes normalt samtidig med vedtaket om utvisning, sier Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI.

Hun kjenner ikke til saken om Verona og familien, og kan derfor ikke svare på hvorvidt familien har fått innreiseforbud til hele Schengen-området allerede eller om dette fortsatt er til behandling.

Vil påklage utvisning Familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, sier til Dagbladet at han på vegne av familien vil påklage vedtaket om utvisning som blant innebærer at de kanskje blir utvist fra Schengen-området.

GRÅTER: Da pappa fortalte henne at de ikke har noe sted å bo i Bosnia, begynte Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
GRÅTER: Da pappa fortalte henne at de ikke har noe sted å bo i Bosnia, begynte Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Nå befinner det seg svært få asylsøkere i Norge fra Balkan-området. Familien til Verona var de aller siste som var igjen fra den perioden da det var uroligheter på Balkan, forteller Løvø. 

- Ekstra tungt PU har det nasjonale ansvaret for tvangsutsending av personer som ikke har lovlig opphold i Norge. Løvø har selv vært med på flere slike uttransporteringer.

- Det er ekstra tungt når barna snakker flytende norsk og helt åpenbart ønsker å bli i landet. Men jeg er klar på at det er foreldrenes ansvar ettersom de ikke har tatt med seg barna ut av landet da familien fikk avslag på oppholdstillatelse, sier Løvø.